Френските милиардери забогатяват най-много тази година

След тях най-много са забогатели милиардерите в Тайланд

Снимка: Pixabay
12:52 01.07.2019
През първата половина на 2019 г. продължиха гражданските размирици във Франция, като мнозина протестиращи излязоха по улиците, за да поискат по-високи заплати и пенсии, в условията на нарастващо неравенство в богатството. Но за най-богатите граждани на страната първите шест месеца са пълни с пари.

14-те души от Франция, които са част от индекса на милиардерите на Bloomberg, са добавили 78 млрд. долара към общото си богатство от от началото на годината. Тоест увеличението е с 35% и е над два пъти по-голямо в сравнение с ръста на богатството на милиардерите в Китай - 17%, и 15% в САЩ.

Най-добрата възвращаемост извън Франция идва предимно от Азия, като най-богатите в Тайланд увеличават състоянието си с близо 33%, следвани от "колегите си" в Сингапур с 31% и в Япония с 24%.

Числата изключват страни с по-малко от двама милиардери в класацията. Затова Алико Данготе остава единственият нигериец в списъка, извънредно. Неговото богатство се е увеличило с 60% до 16.8 млрд. долара тази година.

Титаните в производството и търговията с луксозни стоки Бернар Арно и Франсоа Пино, както и наследничката на козметична империя "Франсоаз" Бетенкур Майерс са начело на най-богатите във Франция, като общо богатството на тримата е нараснало с 53 млрд. долара.

Търсенето на луксозни стоки от Китай се оказа устойчиво, въпреки несигурността, предизвикана от търговския спор на страната със САЩ. Акциите на LVMH на Арно са нараснали с 45% тази година, което е второто най-добро представяне във френския индекс CAC 40. Заради този ръст миналия месец Арно се присъедини към Джеф Безос и Бил Гейтс като единствените хора, които имат лично богатство от поне 100 млрд. долара.

Успехът на Тайланд до голяма степен се дължи на Шароен Сириваданабхади, основател и председател на TCC Group, конгломерат за напитки и недвижими имоти, и Сарат Ратанавади, основен акционер и главен изпълнителен директор на Gulf Energy Development Pcl.

Нетното богатство на Сириваданабхади се е повишило с 4 млрд. долара до 16.5 млрд. долара, след като акциите на тайландската марка напитки на борсата в Сингапур нараснаха с 38%. Той се стреми да разшири своята империя отвъд бирата и уискито във втората по големина икономика в Югоизточна Азия.

Ратанавади е добавил $2.3 млрд., печелейки от навлизането си във Виетнам. Акциите на Gulf Energy, листнати в Банкок, напреднаха с 51% тази година.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: богатство | Франция | Блумбърг | милиардери