Google ще създаде европейски технологичен център за защита на личните данни

Заради очакванията за засилване на регулациите

18:02 14.05.2019
Google ще удвои екипа си от експерти по неприкосновеност на личния живот в Германия, тъй като се очаква Европа да засили регулациите за големите технологични компании и потребителските данни.

Главният изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай обяви в блог пост във вторник, че Google ще удвои броя на инженерите за поверителност в Мюнхен до повече от 200 до края на годината, добавяйки, че екипът ще работи с глобалната мрежа от специалисти на Google за защита на личните данни, за да създава продукти, които биха да се използва в цял свят.

"Неслучайно изграждаме нашия център за неприкосновеност на личните данни в сърцето на Европа и в страна, която по много начини отразява как европейците мислят за онлайн безопасността, личния живот и сигурността", каза Пичай.

Той отбеляза, че много от продуктите на технологичния гигант са били направени в Мюнхен, като например Google Account, където потребителите могат да контролират настройките си за поверителност по отношение на продуктите на Google.

Google също така обяви фонд от 10 милиона евро (11,24 милиона долара) за подкрепа на нестопански организации, университети и други организации, работещи в цяла Европа по редица въпроси, свързани с безопасността в интернет - от запазването на онлайн безопасността на младите хора до престъпленията от омраза.

Този ход идва в момент, когато големите технологични компании, като Facebook, са изправени пред засилен контрол по света, като Европа се превръща в особено предизвикателен пазар за технологичните гиганти, особено по отношение на регулирането.

Общият регламент за защита на данните в Европа (GDPR), който влезе в сила през май 2018 г., даде на потребителите законното право да контролират колко от техните данни могат да съхраняват технологични гиганти като Facebook, Apple и Google. Нарушенията на правилата могат да доведат до налагане на глоби на компании до 20 милиона евро или 4% от техния глобален годишен оборот.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: европа | Google | лични данни | Мюнхен | център | инженери

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини