Има ли риск за колекторите при сделки с вземания, обезпечени с недвижими имоти?

Снимка: depositphotos.com
08:16 27.06.2019
Какво представляват обезпечените вземания? Това са вземания на финансови институции, които са обезпечени с недвижимо имущество. За колекторските агенции обаче този тип сделки крият особено голям риск, защото невинаги е ясно какво е реалното състояние на имота и с какви предизвикателства може да се сблъскат впоследствие. За да се предпазят от неприятни изненади, колекторските агенции проучват много внимателно всяка една сделка.

Според специалистите в областта все по-често банките в страните от Източна Европа продават пакети от лоши кредити, като все повече тези пакети включват необслужвани кредити, обезпечени с недвижимо имущество.

Един от рисковете за колекторите при закупуването на подобен тип пакети с обезпечени вземания е, че невинаги е ясно кой е собственикът на имота. Това най-често се случва в страни, които преминават през определена политическа трансформация. Необичайни разпоредби за собственост, липса на регистрация в Имотния регистър или нотариални заверки, закупуване само на постройката, но не и на земята, върху която е построена, са само част от многото примери.

В същото време за работата на колекторите е ключово важно да имат информация за вида на имота, размера и състоянието му. На базата на определени показатели му се прави оценка, но понякога се оказва, че има сгради, които не са вписани никъде или са построени без разрешение за строеж и продадени без разрешение.

Колекторите разчитат и на съвременните технологии, за да направят предварителен оглед на имота, защото без проверка – няма сделка. Но, както разказват специалистите, дори тези способи не могат да предотвратят неприятни изненади. Една от тях била двуетажна къща, която се оказала само с три стени.

Още интересни примери от практиката на колекторите можете да прочетете на страниците на специализираното списание на "ЕОС Матрикс".
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: колекторски агенции | ЕОС Матрикс | имотни сделки | обезпечени вземания | пакети от лоши кредити