Инфлацията в Турция продължава да се понижава

Неочаквано добрите данни обаче се отразиха негативно върху курса на лирата спрямо долара и еврото

16:02 03.06.2019

Годишната инфлация в Турция през месец май се е понижила до 18.71%, сочат данните от турския статистически институт. През миналия месец показателят се е понижил с 0.79 пр. п. в сравнението с нивото си от 19.5% през април.

Така инфлацията в турската икономика продължава да намалява след неочаквания си спад през април, когато повишението на цените на дребно в транспортния сектор и при облеклата се забави. Новото понижение на цените на дребно в Турция е неочаквано за местните икономисти. Миналата седмица турската Anadolu Agency е провела допитване сред 17 икономисти, които са прогнозирали, че годишната инфлация в югоизточната ни съседка през май ще се повиши до 19.10%.

Представянето на по-добрите от очакваното данни обаче се отразява негативно на турската лира. Причината е, че инвеститорите в страната се опасяват, че понижението на потребителските цени може да накара турската централна банка преждевременно да понижи лихвените проценти. Така обаче може отново да се стигне до прекалено кредитиране с пари, набавени чрез заеми от чуждестранни банки. Съответно отново би се увеличила уязвимостта на турския бизнес от чуждестранните средства, лихвите по тях и курсът на долара и еврото спрямо лирата.

Към 16 ч. поевтиняването на турската лира спрямо долара бе с 0.45%, а спрямо еврото – с 0.60%.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: инфлация | Турция | икономическа криза | турска лира | потребителски цени | курс на турската лира | валутна криза | турска инфлация

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини