Изкуствен интелект реши Кубчето на Рубик за секунда

Той не е най-бързият досега, но постижението му може да отвори нови хоризонти пред използването на алгоритми

Снимка: Pixabay
19:16 16.07.2019
Система за изкуствен интелект, създадена от изследователи в Калифорнийския университет, е успяла да реши Кубчето на Рубик за малко повече от една секунда, съобщава BBC. Алгоритъмът е наречен DeepCubeA и въпреки че не е най-бързият, решавал 3D пъзела досега, той отбелязва друго, може би по-важно постижение. 

По думите на професора по компютърни науки Пиер Бадли, изкуственият интелект си е измислил своя стратегия, много различна от тази, която използват хората в разрешаването на пъзела. „Аргументите на изкуствения интелект са напълно различни от човешките“, казва Балди. Неговото изследване е публикувано в Nature Machine Intelligence. В него се обяснява, че на алгористъма са били зададени 10 млрд. различни комбинации на пъзела, а целта е била да се декодират в рамките на 30 хода. 

За разлика от софтуера, най-бързите хора успяват да решат пъзела с около 50 хода. AI системата го приключва със средно 28 на брой. 

Това не е нито първият, нито най-бързият алгоритъм, решил пъзела. Системата min2phase на MIT успява да приключи задачата три пъти по-бързо. 

Пробивът в случая е, че системата не използва невронна мрежа, която имитира работата на човешкия мозък, нито машинно обучение. Тя е програмирана само за решаването на пъзела. Предизвикателството се разглежда като първата стъпка към създаването на изкуствен интелект, който може надхвърли игрите и да се използва за решаването на реални проблеми. 

„Решаването на Куба на Рубик включва символично, математическо и абстрактно мислене“, казва Балди. Той обяснява, че една така машина за дълбоко учене, която може да се справи с такъв пъзел, се доближава до това да се превърне в система, която може да мисли, разсъждава, планира и взема решения. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: изкуствен интелект | AI | Кубче на Рубик

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини