Как да се почувствате по-богати с парите, които вече имате

С някои лесни промени в навиците

Снимка: Pixabay
11:00 03.08.2019
Ако чувствате, че финансовите ви цели са недостъпни, то знайте: Не е задължително да имате повече пари, за да се чувствате богати.

Но трябва да сте готови да преразгледате сериозно навиците си на харчене, според Дан Ариели, главен поведенчески икономист в приложението за лични финанси Qapital и професор от университета Дюк.

„Ние сме по същество създания, действащи по навик. Много от това, което правим, е, защото сме го правили преди “, казва Ариели.

Като намалите сферите, в които харчите повече и съкращаването на рутинни процедури, които се увеличават във времето, можете да направите голяма промяна във финансовото си състояние, поне на нивото на собственото си възприемане.

Започнете с тези съвети за проучване кои навици искате да запазите и кои искате да промените.

Планирайте редовните разходи

Мислите да отделите пари за периодичните разходи, които отнемат голяма част от доходите ви, като например вашата ипотека или годишната сметка за обучение на децата ви. Но не винаги можете да следвате тези намерения. Това е така, защото има ежедневни, седмични, двуседмични, месечни и годишни разходи, които трябва да планирате. 

И тези разходи могат да ви накарат да полудеете, казва Ариели.

Само разглеждането на салдото на вашите разходи може да бъде подвеждащо.

Вземете двама души, които имат еднакъв доход и ипотечни плащания. Първото лице изплаща ипотеката на 1-во число от месеца, а другото плаща ипотеката на 20-то число. Вторият човек ще се почувства по-богат, отколкото всъщност е, през първите 19 дни, според Ариели.

„Но той всъщност не е по-богат“, казва Ариели. "Парите вече са изчезнали."

Един от начините да предотвратите това е да плащате сметките си веднага щом получите заплата. 
Друг подход е да се създадат отделни сметки за тези големи разходи.

Това ще ви помогне да разберете по-добре колко пари всъщност имате. И ще има по-малка вероятност да ги похарчите, каза Ариели.

Преоценете разходите си

Вероятно сте чували преди, че трябва да правите бюджет, но това може да бъде много сложно начинание, казва Ариели. Например кафето обикновено преминава в една категория, а разходите за пазаруване в супермаркети отиват в друга категория.

Вместо това, по-добре е да се събират всички дискреционни разходи заедно.

По този начин, ако свържете две зони за разходи заедно, например бюджета ви за ресторанти и ваканционния бюджет, можете по-добре да проследите как една цел се конкурира с друга.

"Сега разбирам откъде идват парите", казва Ариели. „Ако ям повече, това е за сметка на моя ваканционен фонд.“

Също така не забравяйте да разгледате за кои покупки съжалявате най-много. Ако харчите прекалено много за вечери, опитайте се да отидете в по-евтин ресторант, предлага икономистът.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: финанси | богатство | пари | доходи | средства | харчене | любопитно | съвети | лични финанси | финансови средства

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини