Как да се предпазим от измами на търговците в българските курорти

Най-честите разминавания са на места за отдих, където често няма обявени цени

Снимка: Economic.bg

По морето и в планинските места за отдих нерядко се наблюдава завишаване на цените. В условията на пазарна икономика ценообразуването е свободно, но проблем би било, ако информацията за по-високите цени се поднася по начин, който неприятно изненадва хората в последния момент. От Комисията за защита на потребителите дават няколко съвета, които ще Ви помогнат срещу измами в търговските обекти, по време на лятната почивка:

Понякога в нарушение на закона търговците обявяват едни цени на етикетите върху продуктите или на щендерите в близост до дадената стока, а на касата маркират по-високи. Това се отнася както за артикули в промоция, така и при продажбите на реални цени.  

Когато пътувате е достатъчно да запомните цените на няколко от стоките в магазина, от който ще пазарувате. За предпочитане е това да са най-скъпите или ако са промоционални, тези с най-висок процент отстъпка. В случай че всяка от тях бъде маркирана на посочената в рекламата или на етикета цена, тогава вероятността и останалите стоки да отговарят на обявените цени е голяма. Но ако има разминаване някъде, е добре да проверите отново цените на всяка от стоките поотделно.  

Ако откриете разминаване, настоявайте стоката да ви бъде продадена на обявената цена. В случай че търговецът откаже, не купувайте. Важно е в подобни случаи да сигнализирате и в Комисията за защита на потребителите, за да бъде извършена проверка и при установяване на същите обстоятелства да се наложи санкция. Същевременно ще получите съдействие за възстановяване на надвзетите суми, ако търговецът не е реагирал адекватно.

Ако установите разминаването след като сте закупили стоката, се върнете в магазина и покажете на служителя на касата или на управителя на обекта маркираното на касовия бон. Настоявайте, че обявената цена в реклама или на етикета, е по-ниска от тази на издадената ви касова бележка. Ваше право е да ви възстановят разликата или да вземат обратно стоката, като ви върнат парите. 

Независимо къде продава, в стационарен магазин, в интернет, във временен обект, по закон всеки търговец е длъжен да посочва продажната цена на стоките. Ако самата стока е твърде малка, той може да постави цената в близост до нея, но тогава трябва да е ясно за кой артикул се отнася тя. Същата цена трябва да се маркира на касата, когато закупувате стоката.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: туризъм | търговия | измами | почивка | съвети

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини