Канада и Швейцария са най-големите чужди инвеститори в ЕС

През 2018 г. европейските предприятия са изтеглили от САЩ вложения за 165 млрд. евро

Снимка: Евростат
16:42 17.07.2019
Предварителните резултати за 2018 г. сочат общо оттегляне на капитал като преки инвестиции между Европейския съюз (ЕС) и останалия свят. Нетните изходящи потоци от преки чуждестранни инвестиции от Европейския съюз към страни извън ЕС са отрицателни в размер на - 60 млрд. евро, силно контрастиращи със сумата, инвестирана през 2017 г. (301 млрд. евро). 

Деинвестирането от пазара на ЕС, осъществявано от преки инвеститори извън ЕС, е още по-ясно изразено с премахване на притока на преки чуждестранни инвестиции в размер на приблизително 205 милиарда евро, което едва противодейства на допълнителните потоци на ПЧИ в ЕС, наблюдавани през 2017 г. (265 млрд. евро).

Именно връзката с американския пазар е най-силно засегната от общия спад на изнесения капитал на ПЧИ. Предварителните оценки показват, че американските фирми са изтеглили от пазара на ЕС близо 177 млрд. евро нетен капитал от преки чуждестранни инвестиции. Това само по себе си е довело до общата тенденция на намаляване на потоците от ПЧИ в ЕС. По същия начин преките инвеститори от ЕС се оттеглят от пазара в САЩ, като нетната инвестиция е в размер на -165 млрд. евро.

Отчита се и изтегляне на капитали от Русия.

Канада и в по-малка степен Швейцария са основните преки инвеститори в ЕС. През 2018 г. повече от 90 милиарда евро са инвестирани от компании от ЕС в Канада и близо 57 милиарда евро нетни задължения са понесени от предприятията на ЕС за преки инвестиции към техните канадски преки инвеститори.

Швейцария запазва тренда в отношенията си с ЕС в полето на ПЧИ, въпреки че предварителните оценки за 2018 г. показват по-ниско ниво на износа и вноса на капитал от ЕС за швейцарския пазар (съответно 63 милиарда евро и 27 милиарда евро) в сравнение с 2017 г. Изходящите потоци и входящите потоци от ПЧИ на ЕС със Швейцария остават значителни през 2018 г., като по този начин Швейцария остава в списъка на основните участници на ПЧИ пазара на ЕС.

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | САЩ | инвестиции | ПЧИ | Швейцария | Канада | преки чуждестранни инвестиции

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини