Касчиев: Проектът АЕЦ "Белене" не е перспективен и едва ли ще се реализира

Според експерта е показателно, че няма европейски и частни инвеститори, а само такива извън ЕС

Снимка: bTV
08:40 19.08.2019
Притеснителен е фактът, че в конкурса за АЕЦ "Белене" не участват европейски компании. Тревожно е и че не участват частни компании. Това заяви експертът по ядрена енергетика Георги Касчиев пред бТВ тази сутрин.

Припомняме, че днес изтича крайният срок за стратегически инвеститор за проекта за втора ядрена централа в България.

До момента са подадени оферти от китайска и корейска ядрени корпорации. Очаква се и оферта от руската държавна "Росатом".

Има и две оферти, но те не са за изграждането на централата, а само за предоставяне на оборудване - от френската "Framatome" и "General Electric".

Касчиев припомни, че преди 11 години, когато беше обявен първият конкурс за стратегически инвеститор за централата, са участвали поне 9 известни енергийни компании от Европа.

Според него липсата на европейски и частни инвеститори показва, че проектът за централата не е перспективен и печеливш и едва ли ще се реализира.

Касчиев посочи, че в проекта участват компании само от страни извън Европейския съюз и включването им изисква много силно доказване, защото се одобрява от Съвета на Европа.

Той не очаква да има и никакви държавни гаранции.

Освен това площадката за изграждането на АЕЦ "Белене" се намира в зона в сеизмичен риск и за проф. Касчиев тя е рискова. Според него управляващите нямат "хал хабер" от ядрени рискове.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: конкурс | АЕЦ Белене | атомна централа | стратегически инвеститор | Георги Касчиев

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини