Китай и САЩ са се съгласили да подновят търговските преговори

Освен това Вашингтон засега няма да налага нови мита върху вносните китайски стоки

Американският президент Доналд Тръмп (отляво) и китайският му колега Си Дзинпин по време на срещата на лидерите от Г-20
Американският президент Доналд Тръмп (отляво) и китайският му колега Си Дзинпин по време на срещата на лидерите от Г-20
Снимка: БТА
08:38 29.06.2019
Китай и САЩ са постигнали съгласие да възобновят търговските преговори помежду си, съобщи днес официалната китайска информационна агенция Xinhua. Американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин са провели 80-минутна по време на събирането на лидерите от Г-20 в Осака, Япония.

„Обсъдихме много неща и отново се връщаме на пътя на преговорите“, коментирал е Тръмп пред репортери сред срещата си с Дзинпин. По-късно лидерът на САЩ е добавил: „Имахме много, много добра среща с Китай, бих казал по-добра от очакваното, и преговорите продължават“.

Според информацията на Xinhua двамата президенти също така са постигнали договореност Вашингтон да не налага нови мита върху вносни стоки от Китай.

Преговорите между лидерите на двете най-големи икономики в света бяха отменени преди седем седмици, тъй като китайската страна отказа да приеме някои текстове в проекта за търговското споразумение със САЩ. При спирането на преговорите между Вашингтон и Пекин в началото на май Тръмп призова съюзниците на страната му да се подготвят за повишаване до 25% на митата върху вносни китайски стоки за общо 300 млрд. долара годишно. По-рано тази година Белият дом вече повиши до 25% митата върху стоки от Китай за общо 250 млрд. долара годишно.

Засега Тръмп и съюзниците му не са определили конкретна дата кога може да бъдат повишени митата върху стоките за 300 млрд. долара, а американският президент не е споменал новите тарифи по време на изказванията си пред репортерите в Осака.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | САЩ | Доналд Тръмп | тарифи | търговска война | Си Дзинпин | американски мита

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини