Космическият апарат на Индия "Чандраян-2" навлезе в лунна орбита

Той бе изстрелян на 22 юли от космическия център в южния щат Андра Прадеш

Снимка: Facebook
11:21 20.08.2019

Индийският космически апарат "Чандраян-2" (Chandrayaan-2) навлезе в лунна орбита и изпълни успешно една от най-сложните маневри от историческата си мисия до Луната, предадоха световните агенции. 

Маневрата е била планирана и е продължила 1738 секунди. Позиционирането в орбита около Луната е изключително трудна задача, тъй като ако корабът се приближи с по-голяма скорост до земния спътник, има риск да отскочи и да се изгуби в пространството, а ако скоростта е по-ниска, лунната гравитация ще го засмуче и ще се разбие на повърхността. 

„Чандраян-2“ бе изстрелян на 22 юли, а целта е спускаем модул да приземи на повърхността на Луната 27-килограмовият луноход "Прагиян". Индия иска да се превърне в четвъртата държава в света (след Русия, САЩ и Китай), която е приземявала космически кораб на Луната. Той ще функционира там поне един лунен ден (14 денонощия).

Апаратът трябва да измине 384 000 км до Луната. Очаква се кацането му на лунната повърхност да стане на 6 или 7 септември. Учените се надяват корабът да достигне неизследвания до момента Южен полюс, за да събере информация за минералния и химичния му състав, както и да провери за наличието на вода.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Чандраян-2 | Индия мисия Луната Chandrayaan-2

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини