Лейбъристите ще опитат да блокират възможността за Brexit без сделка

Сред кандидатите за нов премиер на Великобритания има такива, готови да предизвикат напускане на ЕС без споразумение

Снимка: БТА
07:57 12.06.2019
Опозицията във Великобритания – Лейбъристката партия, ще опита да блокира възможността новият премиер на страната да предизвика Brexit без сделка, пише британското левичарско издание The Guardian. Предложението ще бъде представено днес.

Кер Стамър, министърът за Brexit в сянка, призова министрите от кабинета на Торите, включително Амбър Ръд и Филип Хамънд, да подкрепят опитите на лейбъристите, ако сериозно искат да се предотврати излизането без сделка.

Ако бъде прието, предложението ще даде на депутатите контрол върху дневния ред на парламента на 25 юни. То може да послужи и за инициирането на законодателство, с което да се попречи на Великобритания да напусне ЕС без сделка. 

Предложението на лейбъристите се подкрепя и от бившия консервативен министър Оливър Лутвин и лидерите на шотландската национална партия, либералдемократите и зелените.

Планът, който е строго пазена тайна, идва, докато няколко претенденти за лидерство в Консервативната партия, включително Борис Джонсън, който ще стартира кампанията си в сряда, подчертаха готовността си да приемат Brexit без сделка.

Подобен опит на лейбъристите вече имаше през април. Тогава разликата във вота бе от само един глас. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | Борис Джонсън | Brexit | Брекзит | Лейбъристи | без сделка

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини