Макрон поля със студена вода американските амбиции срещу Huawei

САЩ искат колкото се може повече държави по света да забранят китайската марка

Снимка: БТА
12:46 16.05.2019
Френският президент Еманюел Макрон поля със студена вода идеята за прилагане на протекционистични мерки срещу технологични компании като Huawei, пише CNBC. 

Американско-китайският конфликт се задълбочи и се пренесе в технологичния свят, като от санкциите са заплашени все повече играчи от Силициевата долина. Междувременно впечатление прави офанзивата на САЩ срещу една конкретна китайска компания – Huawei, а Белият дом не спира да търси подкрепата на международните си съюзница, включително чрез заплахи, за да ги накара и те да забранят използването на устройствата на марката.

Запитан за натиска на САЩ върху китайския телекомуникационен гигант, Макрон каза пред изданието: „Имаме някои рестрикции, но са изцяло фокусирани върху това, което е свързано с националната сигурност, нищо повече“.

„Няма свръх протекционизъм спрямо никоя от големите технологични фирми, защото ние се нуждаем от тях, за наторяваме нашата екосистема, искаме да бъдем по-силни и по-силни и да създаваме максимално работни места“, коментира още Макрон.

Той все пак подчерта, че по някои параметри има ограничения. „Но не фокусиране върху Huawei, а за да запазим националната си сигурност и нашия суверенитет по критични причини“.

САЩ са в конфликт с Китай и водят интензивна търговска битка помежду си от дълго време насам. Войната се пренесе и в сферата на технологиите, а Тръмп дори подписа изпълнителна заповед, с която се забранява на американските компании да използват оборудване на Huawei. Така бизнесът с американски фирми става изключително труден.

Междувременно Франция се опитва да овладее мощта на гиганти като Facebook, Google и Amazon във връзка с данъчните им практики. Париж предлага 3% данък върху приходите на гигантите от дейността им във всяка страна.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | Доналд Тръмп | търговска война | Huawei | Еманюел Макрон | засегнати

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини