Меркел: ЕК не може да спре „Северен поток 2“

Украйна трябва да остане транзитна страна, смята тя

Меркел: ЕК не може да спре „Северен поток 2“
1288 ~ 1 мин. четене

Въпреки новата за европейска газова директива, Европейската комисия не може да спре изграждането на газопровода „Северен поток 2“. Това каза германският канцлер Ангела Меркел.

"Проектът е до голяма степен одобрен", каза тя и подчерта, че новата директива дава на Комисията повече възможности за обжалване, н тя няма да спре проекта.

Ключовият въпрос при изграждането на втория газопровод, прокаран през дъното на Балтийско море, според нея, е украинският въпрос. "Украйна трябва да остане транзитна страна, въпреки Северен поток 2", подчерта Меркел, като обеща да обсъди въпроса с новия президент на Украйна Владимир Зелински.

Що се отнася до това, че главният кандидат за поста на председател на Европейската комисия от дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) Манфред Вебер се противопоставя на „Северен поток 2”, Меркел заяви, че това се дължи на уважението му към позициите на източноевропейските страни които са изразили загриженост относно новия тръбопровод.

За Германия проектът за тръбопровода е особено значителен, тъй като федералното правителство е решило да преустанови производството на ток на ядрени и въглищни електроцентрали до 2038 г.

Коментари: 0