Най-интересните места в Мароко

Есента е един от най-подходящите сезони за посещение на тази прекрасна дестинация

Снимка: Pixabay
17:15 28.07.2019
Мароко е приказка, съчетаваща култура, история, великолепни градове и вкусна храна. По време на туристическите разходки из страната туристите имат възможност да разгледат стари джамии, пазари, исторически дворци и сгради с уникална архитектура. Важно е да се отбележи, че есента е един от най-подходящите сезони за посещение на тази прекрасна дестинация, тъй като лятото е много горещо, а зимата – хладна и влажна. Ако планирате пътуване до Мароко, ето няколко интересни места, които да не пропускате.


Шефшауен
В сърцето на Мароко се намира Шефшауен - място, оцветено в палитра от хипнотизиращи сини нюанси, изпълнено с красота и фантастична атмосфера. Градът е скрит в подножието на планините Кела и Мегу близо до Средиземно море. Мястото е истинска наслада за всеки турист и се различава от останалите дестинации в Мароко. Шефшауен е построен през XV век като крепост и името му означава „гледайте рогата“, което олицетворява двете планини около него. Боядисан е в сини нюанси от европейски бежанци, които обитавали града през 30 – те години на миналия век. Планинският фон и къщите със сини акценти създават един впечатляващ контраст.


Фес
Фес е третият по големина град в Мароко и един от четирите „имперски града“. Фес ел Бали, както се нарича старата част на града, е може би най-запазеното средновековно селище в света. Старият град е заобиколен от стени, пронизани от множество порти, наречени „баб“. Баб „Буджлуд“ е сред най-красивите от тях и води до две пазарски улици. Фес е разделен на три части – стара част, която е оградена от крепостни стени, еврейски квартал и новата част „Вил Нувел“, която е създадена от французи. Част от забележителностите на това място са медресето „Бу Инания“, университетът „Ал Караун“ и синагогата „Ибн Данан“.


Узуд

Узуд е сред най-високите водопади в Африка и името му има няколко значения според берберския език – едното значение е „действието на смилане на зърно“ (заради многото мелници в района), а другото е „маслинови дървета“ (пътят към водопада минава през насаждения на маслинови дървета). Височината на водопада е 110 м. и водата пада посредством три каскади, а на върха му има около десетина стари мелници, които все още работят. По време на залез слънце около водопада могат да се видят много маймуни. В околностите са разположени зелени долини, мелници, овощни градини, както и великолепната верига на проломите на река Ел Абид.Маракеш
Маракеш е един от най-важните културни центрове в Мароко, известен със своите пазари и фестивали. Разположен е в подножието на величествените Атласки планини и впечатлява гостите си с невероятни забележителности, някои от които са площад „Джама Ел Фна“, джамията „Куутубия“, дворецът „Бахия“, дворецът „Бади“, музеят „Дар си Саид“ и други. Едно от традиционните занимания на жителите на Маракеш е боядисването на кожи в ярки цветове и туристите много често желаят да посетят характерна бояджийница. Ако сте планирали пътуване до Маракеш, не пропускайте да минете и през традиционния пазар, представляващ безкраен лабиринт от сергии с платове, подправки, храна, килими и други.  


Казабланка

Град Казабланка съчетава в себе си неповторима мароканска и европейска атмосфера, прекрасни забележителности и великолепни гледки. Градът е известен с две имена – Дар Ел-Бейда и Казабланка. В него се преплитат модерният градски живот и богатите културни традиции. Забележителностите, които можете да видите там, са джамията „Хасан II“ (втората по големина джамия в ислямския свят), площада „Мохамед V“, площада на Обединените нации,  туристическия комплекс „Корниш“, черквата „Сакре Кьор“, парка „Арабска лига“, квартал „Анфа“ и други. За разлика от огромните тържища на други марокански градове централният пазар в Казабланка е малък. От него туристите купуват предимно арганово масло, ядки, плодове, зеленчуци и сувенири.Рабат

Ако тръгнете на пътешествие в Мароко, не пропускайте мароканската столица Рабат. Прекрасният град е втори по големина в страната, разположен по крайбрежието на Атлантическия океан в устието на река Боу Регрер, която разделя Рабат от съседния град Сале. Основаването на столицата датира от IIвек пр.Хр. по време на управлението на династията на Алмохадите. Основните забележителности в столицата са кулата „Тур Хассан“, Мавзолеят на Мохамед V, Музеят на мароканското изкуство, Музеят на народните занаяти и Музеят на древността. Рабат има ясно разграничена стара и нова част, които заедно образуват цялостната визия на един прекрасен град, съчетал в себе си история, уют и красиви гледки.


Мекнес

Мекнес е град в северната част на Мароко и е един от четирите „имперски града“, наричан още „Мароканският Версай“. Заради многобройните си и запазени джамии, Мекнес е известен с прозвището „градът на 100-те минарета“. Там може да се посети градският портал „Боб ал Мансур“ – най-големият в Мекнес и в Мароко. Изработката на портала е изключителна, а строежът му е завършен в средата на XVIII век. Ако посетите този прекрасен град, не пропускайте забележителности като двореца „Дар Джамаи“, площад „Плас ел Хедим“  (площад на разрушението и обновлението), мавзолея на Мулей Исмаил и затвора „Хабс Кара“. На няколко километра от Мекнес се намират руините на Волубилис – древноримски град. Не пропускайте да посетите това забележително кътче, което ще Ви предложи толкова много история и красота.


Танжер

Танжер е врата към Африка за много пътешественици. Този град отдавна е възпят от художници, поети и писатели, които посещавали града, търсейки красиви гледки и приключения. Танжер е един от най-привлекателните марокански градове, предлагащ на туристите история, невероятни пейзажи и плажове. Някои от най-интересните забележителности, разположени там са Султанският дворец, Музеят на мароканското изкуство, Музеят на антиките, Музеят на американската легация в Танжер,  гробницата на пътешественика Ибн Батута и Големият площад (Гранд Соко), а на няколко километра от града се намира Пещерата на Херкулес. Танжер е разположен на 32 км от Гибралтарския проток и е събрал в себе си най-доброто от арабската, португалската. испанската и френската култура.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: Туристическа агенция "Бохемия"

Етикети: забележителности | Мароко | Маракеш | Шефшауен

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини