Най-старият туроператор в света обяви фалит

Това ще засегне 22 хил. работни места

10:11 23.09.2019
Най-старата туристическа фирма в света - Thomas Cook, фалира. Британската компания е създадена през 1841 г. и е една от най-известните в целия свят. С прекратяването на дейността си, фирмата оставя стотици хиляди клиенти някъде по света. Засега не е ясно как ще се приберат по домовете си.

По последни данни 600 000 туристи са на почивка в чужбина, използвайки туроператора, което принуждава правителствата и застрахователните компании да координират огромна спасителна операция. Само британските туристи са над 150 хиляди. Всички полети на компанията се анулират, а на клиентите е казано да не пътуват до летищата, докато не им бъде съобщено по какъв начинът могат да се приберат.

Британският премиер Борис Джонсън обеща да се прибере англичаните у дома и разкри, че правителството е отхвърлило искане от туроператора за спасяване на стойност около 150 млн. паунда (187.1 млн. долара), тъй като това би създало „морален риск“.

"Това е много трудна ситуация, а нашите мисли са с многото клиенти на Thomas Cook, с организаторите на ваканциите си, които сега могат да се сблъскат с трудности да се приберат вкъщи. Ще направим най-доброто, за да ги приберем", каза той пред репортери в самолета, с който се отправи към Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

До прекратяването на дейността се стигна, след като преговорите през уикенда се провалиха и Thomas Cook не успя да осигури спасителен пакет от кредиторите си.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: фалит | авиокомпания | Thomas Cook | Томас Кук

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ