И Великобритания обвини Иран за атаките в Саудитска Арабия

САЩ и Саудитска Арабия вече обвиниха Иран за нападението с дронове и ракети на 14 септември

И Великобритания обвини Иран за атаките в Саудитска Арабия
И Великобритания смята, че Иран е отговорна за въздушните атаки срещу рафинериите в Саудитска Арабия. В понеделник премиерът Борис Джонсън обяви, че Великобритания ще работи със САЩ и страни от Европа в съвместен отговор на атаките.

САЩ и Саудитска Арабия вече обвиниха Иран за нападението с дронове и ракети на 14 септември, което намали наполовина производството на саудитски петрол, пише Reuters. Йеменското движение Houthi, свързано с Иран, пое отговорност за атаките.

„Обединеното кралство приписва в много голяма степен отговорността за атаките в Саудитска Арабия на Иран“, коментира пред репортери Джонсън. „Ние ще работим с нашите американски и европейски приятели, за да се опитаме да намалим напрежението в региона на Персийския залив“, допълни той.

Представител на правителството на Обединеното кралство заяви, че поемането на отговорност от страна на Houthi  е „неправдоподобно“, защото мащабът, сложността и обхватът на атаката са несъвместими с техните възможности.

На въпрос дали Великобритания изключва военни действия, Джонсън каза, че ще следи отблизо предложение на САЩ, за да помогнат в защитата на Саудитска Арабия.
Коментари: 0