Желязков: До 2023 г. от София до Бургас ще се пътува с влак със 160 км/ч

Билети ще се купуват онлайн и от специални ПОС терминали на гарите

09:40 14.06.2019
До края на месеца ще бъде обявена новата билетоиздаваща система на БДЖ. С нея билетите ще може да се купуват онлайн и от специални ПОС терминали в гаровите комплекси и станциите. Това каза министърът на транспорта Росен Желязков пред бТВ тази сутрин.

Системата ще позволи и издаване на билети във влаковете и значително ще се подобри контрола.

Работи се за подобряване на сигурността във влаковете, особено по отношение борбата с гратисчийството, каза още министърът. Той направи този коментар по повод скорошния инцидент, при който нередовен пътник бе заснет да заплашва кондуктор във влака.

Той коментира, че железопътният транспорт е приоритет за цяла Европа и това личи от мултимилиардните инвестиции, които се правят в него.

Министърът подчерта, че в последните години и у нас се правят огромни инвестиции в подобряване на жп инфраструктурата.

По думите му в голямата си част новото трасе София-Бургас е готово, като остава да се довърши само отсечката Елин Пелин-Костенец. Голяма инвестиция ще се направи и в пътния възел при Пловдив, каза Желязков.

"До 2023 г. по линията София-Бургас ще се пътува със скорост от 160 км/ч", допълни той.

Относно концесията на Летище София, министърът коментира, че до средата на месец юли вероятно ще бъде избран концесионер.

Според Желязков се очаква поне 2 млрд. лева да влязат в бюджета от концесията първоначално, като в последствие ще се реши дали част от парите да бъдат насочени за погасяване на дълговете на БДЖ към държавата.

Годишните концесионни възнаграждения ще влизат във фонда за подпомагане на пенсионната система, както е предвидено по закон.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: БДЖ | транспорт | онлайн | билети | концесия | Летище София | система | Росен Желязков

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини