Еврозоната отказа да „отпусне колана“ на Гърция

Кириакос Мицотакис иска смекчаване на изискванията на кредиторите към Атина, за да понижи данъците на гърците

Снимка: БТА
11:34 09.07.2019
Положилият клетва вчера нов гръцки премиер Кириакос Мицотакис вече успя да влезе в спор с част от кредиторите на страната му. При встъпването си в длъжност той обеща да се стреми към смекчаване на условията, поставени на Гърция за бюджетното ѝ салдо. Това накара финансовите министри от Еврозоната да призоват новото правителство в Атина да не отстъпва от вече договорените условия, посочвайки, че това би навредило на трудно изградената икономическа стабилност в югозападната ни съседка и че ще застраши по-нататъшното облекчаване на дълга ѝ, пише Financial Times.

Според действащото в момента споразумение между Гърция и нейните кредитори, в което са заложени условията, при които Атина може да излезе от 8-годишната си програма със спасителни заеми, югозападната ни съседка се е ангажирала до 2022 г. да поддържа първичен бюджет излишък, който изключва лихвите за погасяване на външния дълг, на ниво 3.5% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Въпреки че Международният валутен фонд (МВФ) и много икономисти твърдят, че този процент е твърде висок и пречещ на икономическия растеж, Еврозоната настоява, че е необходимо товарът на огромния външен дълг на Гърция да бъде запазен поносим за страната.

В речта си по време на срещата на Еврогрупата вчера Клаус Реглинг, управляващият директор на спасителния фонд на Еврозоната, заяви, че 3.5-процентната цел за бюджетен излишък е крайъгълен камък от спасителната програма на Гърция и въпросната цел продължава да е уместна. „Това е предварително условие за по-нататъшни мерки за опрощаване на дълга. Много е трудно да се види как може да се постигне устойчивост на дълга без това”, коментира Реглинг.

Той припомни, че Гърция дължи над 200 млрд. евро на спасителния фонд на Еврозоната – Европейският стабилизационен механизъм. „Съвсем нормално е новите правителства да имат нови приоритети, различни приоритети, но те трябва да се придържат към ангажиментите, които са поели”, заяви още управляващият директор на стабилизационния механизъм.

Мицотакис, чиято партия „Нова демокрация” спечели мнозинство след проведените в неделя парламентарни избори, се застъпи за либерална, реформистка управленска програма, чиято цел да е радикално подобряване на бизнес средата и инвестиционния климат в Гърция. Той смята, че едно потенциално понижаване на поставената пред Атина цел от 3.5% бюджетен излишък би създало възможност за понижаване на данъците за гръцките граждани и за други стимули за частния сектор.



Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Гърция | данъци | Атина | спасителна програма | гръцки дълг | Кириакос Мицотакис | бюджет дефицит | Клаус Реглинг | дълг на Гърция

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини