Новият шеф на фонд „Земеделие“: Само 600 хил. лв. са върнати от къщите за гости

Само трима от 23-ма директори във фонда били на работа в момента

Снимка: Economic.bg/Архив
10:14 22.07.2019
Само 600 хиляди лева са върнати към момента от собственици на къщи за гости, финансирани по европроекти, които не са ги използвали по предназначение. Това обяви новият директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Васил Грудев по Нова тв тази сутрин. След многобройните проверки и констатираните нарушения обаче стана ясно, че общата сума, която трябва да се върне, е в размер на 10 млн. лв.

Грудев обясни и схемите с къщите за гости. „Става дума със създаване на изкуствени условия, за да се надхвърли лимитът за даден бенефициент. Представете си, че един бенефициент е допустим да получи подпомагане по една мярка в рамките на 1.3 или 3 млн. лв., но когато имаме огромни стопанства, а тук очевидно става дума за опит за изкуствено разделяне на тези стопанства на 5 или 10 бенефициента и всеки един от тях да кандидатства за този лимит. Така се нахвърля единичният лимит на стопанство и се заобикалят правилата на различни програми. Накрая получаваш в пъти по-голяма сума”, обясни той.

Според Грудев е необходимо работата на Фонда да стане абсолютно прозрачна. По думите му трябва да се пристъпи към пълна електронизация на системите във Фонда, както и да се подобри комуникацията чрез изграждане на модерен колцентър, който да свързва бенефициентите с експертите в ДФЗ.

По повод акцията на прокуратурата във фонда, Грудев обясни, че от 23-мата директори на дирекции във ведомството, само трима са на работа.

Той заяви, че заради специализираната акция и обвиненията служителите били в стрес. „Не забравяйте, че се намираме и в летен сезон, но аз се надявам, че и тази ситуация, която доведе до едно голямо стресиране на служителите в ДФЗ, ще бъде преодоляна. От работата на всички тези хора зависи разпределянето на целия бюджет”, добави той. Грудев обясни, че ДФЗ получава най-големия бюджет на европейски пари в България. „Не само е най-големият, но той и кумулативно, сравнен с всички други европейски фондове, представлява около 45% от целия бюджет”, каза още той. 

„Това, което е открито в дома на служителя на Фонда, е било абсолютно шокиращо и аз не знам какво прави той в ДФЗ, каква е идеята му за работа и какво кариерно развитие очаква. Говорейки си за този служител, ние не бива да обобщаваме за работата на всички служители във фонда”, обясни Грудев.

Той отрече да познава служителя, но обясни, че той е работил в оторизацията на плащанията на ниско експертно ниво.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пари | Фонд Земеделие | нарушения | ДФЗ | европрограми | връщане | къщи за гости | Васил Грудев

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини