Оптимизъм за търговските отношения между САЩ и Китай заля пазарите

Платината поевтиня с над 5%, а златото се понижи с 1.6%

Снимка: Pixabay
09:42 01.10.2019

Щатските борсови индекси изпратиха последния ден на септември на зелена територия в голяма степен подкрепени от повишения оптимизъм около търговските взаимоотношения между САЩ и Китай.  На 10 октомври се очаква да продължат разговорите между двете страни, като китайска делегация ще пристигне във Вашингтон. На тримесечна база Dow Jones и S&P 500 отбелязват ръст от малко повече от процент за разлика от Nasdaq, който изпрати Q2 с минимален ръст.

Вчера бенчмаркът на сините чипове Dow Jones се повиши с 0.36%, а широкият S&P 500 – с 0.50 на сто. Технологичният Nasdaq добави 0.75% 799 пункта. Силно представяне имаше технологичният сектор, а Apple изпъкна с ръст от 2.4%. Причината беше решението на JPMorgan повиши ценовата си цел за производителя на iPhone.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижи с 3.83%, а тази на американския лек суров петрол WTI – с 3.47%, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

При търговията с ценни метали платината поевтиня с над 5%, а златото се понижи с 1.6%. Среброто – с над 3%.

Акцентите днес

Икономически данни - Европа

Днес на обяд ще стане ясно нивото на инфлацията в Еврозоната, като според анализатори индексът на потребителските цени няма да запише промяна на годишна база през септември, но базовият индекс, изключващ храните и горивото, вероятно ще се покачи леко до 1.0% спрямо 0.9% през август.

Изявление на Марио Драги

Тази вечер в 19:45 часа председателят на Европейската централна банка ще направи изявление, което ще бъде внимателно следено от пазарните участници. След като на последното заседание беше взето решение за нова програма за изкупуване на активи, днес е силно вероятно казаното от Драги да раздвижи еврото.

Инструменти на фокус

LVMH (Paris) – Седмична

Акциите на модния гигант се движат убедително възходящо, като имаме и дългосрочна, и по-вертикална по-краткосрочна тренд линии. През последните три седмици котировките достигнаха подкрепата от 2019 година и предвид низходящото пресичане на Стохастик е доста възможно да има успешен пробив или поне тест за такъв. При този сценарий следваща подкрепа, която очакваме да бъде достатъчно стабилна, ще имаме в 50-седмичната ЕМА. Нагласите ни са бичи и смятаме, че всеки спад може да се ползва за покупка на изгодни цени.

EUR/USD – Седмична

С пробива под 1.1000 валутната двойка достигна ново дъно от 2017 година насам. Осцилаторът Стохастик кръжи около 20 пункта след образуването на нов низходящ канал. Стойностите на валутната двойка в момента са върху хоризонтала, посочваща ключово ниво от първата половина на 2017 година, като пробив под 1.0850-1.0800 би оказал все по-голямо влияние за достигане на паритет на валутната двойка. Очакваме да се запази тенденцията на поевтиняване, поради което отново всяко поскъпване може да се използва за вход в къса позиция.

Oil US – Дневна

Щатският петрол официално затвори гапа след петролните атаки в Саудитска Арабия в края на миналата седмица и малко след това проби и подкрепата на 50-дневната средна. В момента котировките са в непосредствена близост до подкрепата на 2019 година, като пробив под нея би задълбочил низходящото движение от втората половина на септември. При оттласкване над подкрепата и пробив отново над 50-дневната ЕМА ще имаме шанс за обръщане на посоката и ново поскъпване на течното злато.

NASDAQ 100 – 8 часова

Графиката на технологичния бенчмарк на САЩ ни показва движение между 50-периодната ЕМА и образуваната възходяща подкрепа от август. Индикаторът Стохастик отбеляза възходящо пресичане около 50-пункта, което ни кара да смятаме, че макар и за кратко купувачите ще вземат надмощие. Тест и пробив на средната биха дали възможност за обръщане на движението, но не сме особено бичи настроени в краткосрочен план.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: борса | петрол | долар | фондова борса | акции | търговия | Китай | САЩ | злато | индекси | Елана Трейдинг

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини