Оптимизъм за търговските преговори подкрепи пазарите

Британският паунд поскъпна с над 2% спрямо щатския долар

Акциите на Wall Street финишираха изминалата сесия с умерени повишения, след като публикация на президента Тръмп в социалната мрежа Twitter даде надежда за напредък в търговските преговори с Китай. В своето съобщения Тръмп написа: „Днес е голям ден за преговори с Китай. Те искат да постигнат сделка, но дали искам и аз? Утре ще се срещна с китайския вицепремиер в Белия дом“.

В края на деня индустриалният индекс Dow Jones успя да запише ръст от 150 пункта, а широкият S&P500 и технологичният NASDAQ напреднаха със съответно 0.64% и 0.60%. В индивидуален план акциите на Caterpillar поскъпнаха с 2.7%, а тези на Apple с 1.4%. Банковият сектор също се отличи с ръст от около 1%.

Европейските борси също бяха подкрепени от оптимизма покрай търговските преговори, но фокусът се измести върху Brexit, след като стана ясно, че британският премиер Борис Джонсън и ирландският му колега Лио Варадкар са се обединили около мнението, че виждат път към възможно споразумение за Brexit. В следствие на новините британският паунд поскъпна с над 2% спрямо щатския долар, като валутната двойка достигна стойност 1.2460.

На пазарите за суровини щатският суров петрол поскъпна с близо 2% до $53.70 за барел, сочи дневнитя бюлетин на "Елана Трейдинг". Покачването на цените на черното злато до голяма степен се дължи на сигналите от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), свързани с договореното още през миналата година поетапно съкращение на добива на петрол с цел балансиране на пазара.

Акцентите днес

Търговски преговори – САЩ и Китай

В четвъртък във Вашингтон бяха подновени търговските преговори между САЩ и Китай. Конфликтът между двете страни е в основата на пазарните движения през последните месеци и също така основна причина за занижаването на икономическите перспективи в международен план. Експертите смятат, че Китай може да спечели превес в предстоящите търговски преговори, тъй като президентът Доналд Тръмп се намира в разследване за импийчмънт, а икономическите данни на САЩ продължават да отслабват. Преговорите ще се водят на високо ниво, а в тях се очаква да вземат участие търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и министърът на финансите Стивън Мнучин. Китайската делегация пък ще бъде водена от вицепремиера Лю Хъ. Всяка преждевременна новина е възможно да доведе до завишена волатилност на финансовите пазари.

Инструменти на фокус

NVIDIA Corp. – Дневна

От началото на месец юни акцията на компанията за компютърни чипове и платки формира движение във възходящ трендови канал. Наскоро цената успява да премине над 200-дневната ЕМА, която приема ролята на подкрепа. В краткосрочен план очакваме купувачите да покажат надмощие и да тласнат цената до нов локален максимум над $190 за акция, където е желателно да бъде пласирана поръчка за прибиране на печалбите.

AUD/USD – Дневна

На дневната графика на AUD/USD можем да видим как от август до сега валутната двойка неколкократно тества ниво 0.67, без да успее да реализира пробив. След поредния неуспешен тест през началото на месеца, цената отскача, а в последствие формира и по-високо дъно. Очакваме през идните седмици силното представяне на австралийския долар да продължи, откривайки добри възможности за вход в дълга позиция.

Oil UK – Седмична

След три поредни седмици на силни разпродажби, европейският петрол се доближи до тренд линия, датираща от началото на 2016 година. В близост до подкрепата Брентът е на път да образува и „двойно дъно“, което засилва бичите нагласи. Въпреки това, сигнал за покупка все още няма, като инвеститорите е желателно да следят отблизо развитието на търговския конфликт между САЩ и Китай.

NASDAQ-100 – Дневна

Технологичният щатски индекс за пореден път намери подкрепа около нивото на 200-дневната си подвижна експоненциална средна. Цената успя да генерира възходящ импулс от психологическите 7500 пункта, където се намира и възходящата тренд линия, свързваща дъната на дневна графика. Очакваме NASDAQ-100 да направи нов опит за достигане до кота 8000, но с оглед несигурните икономически перспективи, покупката е желателно да бъде краткосрочна.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: търговия | Китай | САЩ | пазари | индекси | Уолстрийт | преговори | Елана Трейдинг

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини