Желязков поиска от ЕП оценка на въздействието на Пакет „Мобилност“

Част от точките на Пакет мобилност I може да бъдат невъзможни за изпълнение

Снимка: МТИТС
Оценка на въздействието на „Пакет мобилност I“ ще е най-доброто решение за справедливо въвеждане на промените. Това е мнението на транспортния министър Росен Желязков, който се срещна днес с председателя на транспортната комисия към Европейския парламент Карима Дели. Според българския министър оценката на въздействието на предложенията в проекта ще покаже доколко те са ефикасни и по какъв начин ще се отразят на превозвачите.

Министър Росен Желязков отбеляза три от предложенията в „Пакета мобилност I“, които могат да бъдат проблемни за бизнеса. Първото от тях е връщането на превозното средство, което ще доведе до допълнителни часове зад волана. Ще се правят празни курсове, от което бизнесът ще генерира загуби, а също така ще се увеличи въглеродният отпечатък на транспортната индустрия. Според министъра предложението няма да доведе до подобряване на социалните права на водачите.

Втората точка от Пакета, която според Росен Желязков е трудна за изпълнение от страна на бизнеса, е отмяната на седмичния престой в кабината на превозното средство. Според заключение на Европейската комисия, цитирано от министъра, на територията на Европейския съюз има недостиг на 400 хил. сигурни паркоместа. Това практически прави точката почти невъзможна за осъществяване.

Третият дефект в проекта е липсата на оценка на въздействието при възлагането на новия транспортен модел. По думите на министъра това е дискриминация към транспортния модел на държавите членки на Европейския съюз, а техните икономики не предполагат приоритетно извършване на двустранни операции.

Предложението на Росен Желязков бе отправено към новите попълнения на Европейски парламент и Комисията по транспорт и туризъм, които да преразгледат „Пакет мобилност I“ и да намерят реално решение при осъществяването му. Според него е необходимо преразглеждането да се направи така, че да се създаде улеснение при междуинституционалните преговори по темата.

Председателят на комисията Карима Дели заяви на срещата, че в края на септември ще предложи дата за старт на триалозите по темата с „Пакет мобилност I“.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | Източна Европа | шофьори | евродепутати | Западна Европа | политики | пакет мобилнност

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини