Пазарите реагираха на резултатите от евроизборите

Обявената сделка между Fiat Chrysler и Renault изпратиха акциите на автомобилните компании нагоре

Снимка: БТА
През първия ден на новата седмица борсите в САЩ и Великобритания останаха затворени, съответно поради честването на Деня на загиналите във военни конфликти и т.нар. Bank Holiday.

Междувременно европейските пазари приключиха сесията с ръстове, а основна тема бяха резултатите от проведените в неделя избори за Европарламент. Данните показаха силна подкрепа за либералните и зелените партии, докато евроскептичните групи във Великобритания и Франция запазиха доминиращите си позиции. На финансовите пазари почти всички сектори приключиха на зелена територия, а с най-добро представяне и ръст от 1.5% се отчетоха производителите на автомобили, след появилите се новини, че Fiat Chrysler и Renault са започнали преговори за сливане. Акциите на Fiat поскъпнаха с 8%, а на Renault – с близо 12%. След новината за преговорите по сливане Peugeot Citroen отчете спад от 3% в цената на книжата си. От водещите индекси немският DAX поведе победителите с ръст от половин процент, следван от френския САС, който добави 0.37% към стойността си и паневропейският Stoxx600, който напредна с 0.22%.

Валутните пазари се отчетоха със сравнително ниска волатилност, като политическото напрежение във Великобритания отслаби паунда и валутната двойка GBP/USD поевтиня с 0.26%.

Акценти днес

Индекс на потребителско доверие – САЩ

Във вторник в 17:00 часа българско време Конферентния съвет на САЩ ще публикува данни за нивото на индекса на потребителско доверие за месец май. Очакванията са индексът да нарасне до 130.1, спрямо стойност от 129.2 за месец април. Информацията са приема за водещ индикатор относно склонността на потребителите да харчат, което е пряко свързано с общата икономическа активност на страната.

Инструмент на фокус - Fiat Chrysler Automobiles

През настоящата година Fiat Chrysler продължава движението си в низходящ трендови канал, ограничаван от 50-седмичната подвижна средна. Търговският конфликт между САЩ и Китай влияе силна на компанията, като значим негативен гап от миналата седмица беше близо до пробив на подкрепящата тренд линия. При индикация за позитивни нагласи на пазара през настоящата седмица и напредък в търговските преговори, покупка може да осигури добра възможност за краткосрочни печалби.

NZD/USD

На 8-часовата графика на NZD/USD можем да видим как през последните два месеца валутната двойка се движи под натиска на 50-периодната си пълзяща средна и низходяща тренд линия. След силно представяне на новозеландския долар от края на миналата седмица, цената отново се доближава до съпротивата, която обаче смятаме, че към момента е прекалено силна за да бъде пробита. При формиране на силна меча свещ, вход в къса позиция ще бъде оправдан.

XAU/USD

Цената на златото се намира в интересен момент, поради кръстосването на възходящото движение, датиращо от началото на 2018 година и поевтиняването от края на февруари насам. Към момента ценния метал се движи над подкрепата от 200-дневната ЕМА, но при пробив на която и да е от двете тренд линии, може да очакваме рязко и силно движение в съответната посока.

CAC40

Въпреки колебливите резултати от изминалия месец, френският индекс запазва позициите си, натрупани с много силно представяне от началото на годината. На дневна графика обаче можем да забележим формация „глава и рамене“, която при даден сценарии е възможно да доведе до значителна корекция. В момента САС намира силна подкрепа от 200-периодната подвижна средна, но при пробив под ниво от 5250 пункта може да очакваме понижение под психологическите 5000.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: фондови пазари | ОПЕК | пазар на акции | търговия с петрол