Заявленията за участие в АЕЦ „Белене“ са 13

Енергийната комисия в парламента ще разгледа предложенията и ще се произнесе до 90 дни кои компании са допустими

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
Общо 13 заявления за участие в проекта АЕЦ „Белене“ са получени до крайния срок вчера, съобщи на пресконференция днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова. От тях 7 са заявили желание за стратегически инвеститор, т.е. да вложат огромни средства без държавни гаранции. Други две компании са пожелали да участват като доставчици на оборудване, а 4 са изявили желание да купят миноритарен акционерен дял в проекта и в последствие да получават част от печалбата от продажба на ток.

Заявления за стратегически инвеститор са подали руската „Росатом“ чрез дъщерната си компания „Атоменергопром“,  не отговарящата на основните изисквания на търга Корейска хидроядрена корпорация (Korea Hydro & Nuclear Power Co.), Китайската държавна ядрена корпорация (CNNC), регистрираното в Козлодуй дружество без никакъв опит и дейност „ИПК и УП“ ЕООД на украинеца Петро Безпалчук, регистрираната в Германия „Бектрон-Лиаз техническо инженерство“, консорциум „АЕЦ Белене“, в който влизат „Атоменергоремонт“, „Гранд енерджи дистрибюшън“ и ТЕЦ „Марица 3“- дружества, свързвани с Христо Ковачки, и чешко-българският консорциум „Атомна електроцентрала Белене 2019“, в който влизат „Витковице хеви индъстри“ и „Грууп интеренешънъл“.

Френската „Фраматом“ иска да участва като доставчик на оборудване и при структурирането на финансирането на проекта. Американската General Electric предлага същото плюс да бъде проектант.

Според Петкова Северна Македония е подала чрез държавната си електрическа компания заявление да бъде миноритарен акционер в АЕЦ „Белене“. В заявлението е посочено, че Скопие иска да купува от бъдещия ток на централата. Другите трима кандидати, желаещи да станат миноритарни акционери в "Белене" са "Юръпиън трейд Енерджи България", "Гранд Енерджи Дистрибюшън" и "Атоменергоремонт".

„Още днес Комисия по енергетика към парламента започва обсъждане на кандидатурите. До 90 дни ще е готова „шортлистата“, може и по-рано“, каза Петкова. Тя обясни, че Комисията ще проверява опита на компаниите в ядрената енергетика, корпоративната им обвързаност с други компании, одитите им през последните години.

Петкова заяви, че ако парламентът прецени, България може да предложи гаранции за проекта. Досега подобно нещо никога не беше споменавано от властта. Правителството постоянно повтаряше, че държавата няма да гарантира нищо и проектът ще е изцяло на пазарен принцип. Сега на практика се отваря вратата за бъдещи държавни разходи, които данъкоплатците да покрият.

"България чрез НЕК ще участва в "Белене" с блокираща квота. Все още не е приключила оценката на българския дял в АЕЦ-а, който ще е на база на притежаваните сега държавни активи", каза още Петкова.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: АЕЦ Белене | Белене | финансиране на проекта

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини