Петролът отбеляза най-големия си спад за последните шест месеца

Водещите американски индекси записаха поредна седмица на загуби

Водещите щатски индекси записаха поредна седмица на загуби. Ключов фактор за петъчните разпродажби беше неочакваната заплаха на президента Тръмп да обложи целия внос от Мексико с 5% мита на 10 юни, паралелно с търговската война с Китай на фона на заплахата от рецесия. Доходността по 10-годишните американски ДЦК достигна най-ниското си ниво от 2017 г. В петък тя се понижи до 2.131%, докато в началото на месеца беше над 2.5%. Доходността по 30-годишните американски облигации също отбеляза спад в петък до 2.572%. Индексът на 30-те сини чипа Dow Jones се понижи с 1.41% или 354 пункта, изпращайки седмицата на ниво от 24 815 пункта. 

Измерителят на икономиката S&P 500 се раздели с 1.3 на сто от стойността си на 2 752 пункта, а технологичният NASDAQ – с процент и половина до 7 453 пункта. S&P 500 изпрати май месец със спад от 6.6% след провал в търговските преговори с Китай. Dow Jones изтри 3% от стойността си тази седмица и записа шеста поредна седмична загуба, маркирайки най-дългата от 2011 г. насам поредица от седмични спадове, а през месец май S&P 500 и NASDAQ не успяха да изпратят нито една положителна седмица, прекъсвайки четиримесечна серия на ръстове. Сред корпоративните акценти беше поевтиняването на акциите на General Motors с 4.25% и тези на Ford с 2.3% заради значителното производство в Мексико и заплахата на Тръмп. Мексиканското песо потъна спрямо долара с над 2% и се търгува на равнище от 19.62 песо за долар. 

На стоковите пазари цената на петрола отбеляза най-големия си месечен спад за последните шест месеца заради заплахите на Тръмп за налагане на мита на вноса на Мексико, който е един от най-големите търговски партньори на САЩ и голям доставчик на суров петрол. Американският лек суров петрол поевтиня с 5.66% до 53.35 долара за барел, а като инвеститорите се насочиха към актива-утеха – златото, което достигна 7-седмичен връх със скок от 17 долара до 1 305 долара за тройунция.


Акценти днес:

Allianz – Седмична

Акциите на застрахователния гигант имат възходящ тренд и макар и през 2018 г. да са се понижавали под 50-седмичната си средна ЕМА, през 2019 година котировките успешно се задържат над нея. През второто тримесечие на годината имаше сериозно понижение, но въпреки това движението е „овладяно“. Възможно е да има тест при 50-седмичната пълзяща средна, но не очакваме пробив. За вход в дългосрочна дълга позиция смятаме всяко понижение за подходящо с цел по-изгодни цени. 

USD/JPY – Дневна 

Дневната графика на валутната двойка ни показва линия на съпротива от края на април през целия май. В последния ден на месеца котировките се понижиха значително и преминаха минимума от началото на февруари. Очакваме подкрепа около 108.00 и около 107.60, след което може да последва повишение до около 109.00, което може да се използва за вход в краткосрочна позиция.    

Oil US – Седмична 

Седмичната графика на щатския лек суров петрол WTI ни показва едновременно пробив на 50- и на 200-седмичната средна, заедно с преминаване под 38.20% от Корекцията на Фибоначи. Очакваме опит за ограничаване на загубите при 52 долара и при евентуален спад под психологическите 50 и при 48 долара за барел, което би могло да се използва за продажба. Възможно е обръщане на краткосрочния тренд, поради което препоръчваме при вход да се следи нискочестотна графика за сигнали за излизане от позицията. 

DAX – Дневна        

Немският бенчмарк не успя да устои на глобалното движение и проби така важната подкрепа при 12 000 пункта, което съвпадна и с понижение под 50-дневната средна ЕМА. През май се формира низходящ канал, който изпрати котировките и под 200-седмичната пълзяща ЕМА. Очакванията ни са движението да продължи до психологическите 11 500 пункта, след което е възможно да се обърне в положителна посока. Може да се влезе в къса позиция сега с цел 11 550 пункта.   Източник: ЕЛАНА Трейдинг
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | САЩ | пазари | индекси | Nasdaq | Мексико | Тръмп | мита | SP 500

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ