Петролът поскъпва, но все още е напът към седмични загуби

Търговците опитват да понижат рисковете от евентуална ескалация на геополитическото напрежение през уикенда

Петролните фючърси се търгуват при повишени цени преди уикенда, но остават на път към големи седмични загуби. Очакваното общо поевтиняване се очаква заради страховете, че забавянето в растежа на световната икономика ще се отрази зле върху търсенето на петрол, обяснява Reuters. Тези страхове остават силни, въпреки че Саудитска Арабия обяви, че напълно е възстановила нефтения си износ след атаките с дронове по нейни съоръжения за преработка на суровината.

Към 8:50 ч. българско време фючърсите за международния бенчмарков сорт Брент се търгуваха с 0.49% (0.28 цента) поскъпване при цена от 57.99 долара за барел. Фючърсите за американския сорт West Texas Intermediate (WTI) пък се търгуваха с 0.55% (0.29 цента) поскъпване при цена от 52.74 долара за барел.

„В Азия вероятно ще се наблюдава известно повишение в покупките, тъй като търговците искат да понижат риска от загуби заради потенциални геополитически напрежения през уикенда, но сесията би трябвало да е спокойна, тъй като в Китай все още са празници“, коментира Джефри Холи, старши пазарен анализатор в компанията OANDA.

За една седмица фючърсите за Брент поевтиняха с 6.3%, което беше най-голямото седмично понижение в цената ми от месец юли насам. Също най-голямото от юли насам седмично поевтиняване се наблюдаваше и при фючърсите за WTI – 5.7%.

Слабите данните за ръста в сектора на услугите и на работните места в САЩ засилиха опасенията относно световното търсене на петрол и задълбочиха опасенията, че продължаващата търговска война между САЩ и Китай би могла да тласне световната икономика към рецесия.

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: нефт | брент | Китай | САЩ | Саудитска Арабия | фючърси | wti | търговска война | суров петрол

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини