Поредна оставка в правителството на Тереза Мей

Андреа Лийдсъм заяви, че не вярва подходът на правителството да доведе до успешен Brexit

Снимка: БТА
Лидерът на Консервативната партия в британския парламент Андреа Лийдсъм подаде оставка заради кризата с Brexit, заявявайки, че не вярва подходът на правителството да доведе до успешно напускане на Европейския съюз (ЕС). 

Оставката ѝ идва на фона на все по-бурните вълнения срещу Тереза Мей. Няколко министри от кабинета коментираха пред BBC, че тя не може повече да остава начело и че това е „краят на пътя“. 

По-рано Лийдсъм се бе кандидатирала за лидер на Торите, но се оттегли, разчиствайки хоризонта пред Тереза Мей да стане премиер. На позицията си в парламента Лийдсъм отговаряше за организирането на правителствената работа. 

Решението да се оттегли от поста си тя мотивира в официално писмо до британския министър-председател. В него тя изтъква съмнението си, че „нашият подход ще постигне резултата от референдума през 2016 г.“

Ето и причините, които спъват процеса, според нея: 

  1. Не считам, че ще бъдем наистина суверенно Обединено кралство чрез предложението, което сега се предлага; 
  2. Винаги съм твърдяла, че вторият референдум би бил опасно разделителен и не подкрепям правителството, което доброволно улеснява подобна отстъпка; 
  3. Налице е такава разбивка на правителствените процеси, че скорошните законодателни предложения, свързани с Brexit, не са били подлагани на внимателно проучване или одобрение от членовете на кабинета; 
  4. Толерантността към онези в кабинета, които защитават политиките, противоречащи на позицията на правителството, доведе до пълно разрушаване на колективната отговорност. 
„Внимателно обмислих това решение, но утре няма мога да изпълня задълженията си като лидер на Торите в парламента, да обявя законопроект с нови елементи, на които се противопоставям. Напълно зачитам интегритета и решителността, които сте показали по време на процеса. Никой не е искал да успеете повече от мен, но сега ви призовавам да вземате правилните решения в интерес на страната, на това правителство и на нашата партия. Ето защо с голямо съжаление и с тежко сърце аз се оттеглям от правителството“, казва още тя.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | правителство | оставка | криза | Brexit | Брекзит | Тереза Мей | Андреа Лийдсъм

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини