Ръстът на възобновяемата енергия свива пазара на въглеродни емисии в ЕС

Емисиите от производството на електроенергия и топлоенергия са намалели с 6.4% през 2018 г.

Снимка: Pixabay
15:56 01.04.2019
Европейският пазар на въглеродни емисии е паднал с 3.3% през миналата година, тъй като делът на възобновяемите енергийни източници се увеличава. Това показват данните, публикувани в понеделник от Европейската комисия и анализирани от Refinitiv.

Около 45% от производството на парникови газове в Европейския съюз се регулира от Системата за търговия с емисии (ETS), водещата политика на блока за справяне с глобалното затопляне чрез заплащане на остатъчните емисии въглероден диоксид (CO2).

Емисиите, обхванати от схемата, възлизат на 1.757 млрд. тона еквивалент CO2, което е с 3.3% по-малко от предходната година.

Спадът до голяма степен се дължи на по-малкото емисии от производството на електроенергия, тъй като производството на въглища беше заменено от природен газ, както и от възобновяеми енергийни източници.

„Бързият растеж на използването на възобновяеми източници в Европа продължава да измества въглищата в енергийния сектор“, каза анализатор в Refinitiv.

Емисиите от производството на електроенергия и топлоенергия са намалели с 6.4%, докато емисиите от промишлеността са намалели с 1.5%. Въпреки това, емисиите от авиационния сектор са се увеличили с 5.7% през 2018 г., тъй като са извършени повече полети, смятат анализаторите. Авиокомпаниите трябва да докладват емисиите за всички полети, които започват и завършват в рамките на ЕС.

Публикуваните днес данни представляват 95% от компаниите, обхванати от схемата.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | квоти | възобновяеми източници | пазар въглеродни емисии

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини