Рецепти за устойчиво развитие

Успешните компании намират своя модел за непрестанно обновяване и стабилност при непредвидени обстоятелства

Снимка: Pixabay

Животът е това, което се случва, докато кроим планове. Тази максима с пълна сила важи и за компаниите. Всеки ден се раждат много стартъпи, но твърде малко от тях успяват да задържат равновесие над зейналата пазарна пропаст. Дори попадането в класацията на най-големите компании Fortune 500 съвсем не е гаранция за дълголетие.

Пазарната конкуренция е като да караш по тесен планински път, изпреварването е рисково, защото не знаеш какво се задава зад завоя. Насрещното движение на обстоятелствата няма как да се предвиди. Фирмите живеят, докато продуктите и услугите им са търсени, а всичко постоянно се променя. Универсална формула за устойчивото развитие на компаниите не е открита, всеки сам намира своя модел на непрестанното обновяване, но опитът на другите може да е от полза в СЛЕДВАЩИТЕ 30.

Мениджърите на три компании с дългогодишна история споделят опит.

Спирос Номикос, изпълнителен директор на "Солвей Соди" АД:

Вървим напред чрез смели решения и добре премерен риск

Остарял продукт или конкуренция, която е по-иновативна, може да отнемат бъдещето на всеки бизнес


Г-н Номикос, „Солвей“ е компания с над 155-годишна история и с над 27 000 служители в 62 страни. До какви обобщения за фирменото дълголетие стигате? 

За да е дълголетна компанията, тя трябва да има ясна стратегия за устойчивото развитие. При „Солвей” може да откроим непрестанния стремеж към съвършенство и иновативност, а също: стабилен основен акционер, какъвто в нашия случай е фамилията Солвей, основни ценности като уважение към хората, етика във взаимоотношенията. Групата „Солвей“ има визия за бъдещето и портфолиото от продукти е съобразено с нея.

Как бизнесът да минава през неизбежните кризи, породени от икономическите цикли, и смело да върви напред?

Светът е изтъкан от кризи, в по-голямата им част неизбежни. В своята история и група „Солвей“ е преминала през кризи, конфискации, войни, катастрофи и да се мисли, че живеем в спокоен свят, би била най-сериозната грешка на ръководството на една компания. Затова е нужна системна и непрекъсната оценка на рисковете, които могат да окажат влияние върху компанията. Но има и икономически рискове, свързани например с някой вече остарял продукт или с конкуренция, която е по-иновативна. От съществено значение е да бъдеш добре информиран за ситуацията и развитието на пазарите, на които продаваш. И за да пребъде дадена компания, трябва да се вземат смели мерки и решения.

"Солвей Соди" бележи 22 години присъствие в България, като е продължител на предприятието, основано през 1954 г. Кои моменти от развитието и приемствеността на това химическо предприятие, просъществувало 65 години, може да са еталон и за други бизнеси?

Фирма като нашата не може да гледа в бъдещето, без нейното развитие да е устойчиво. Тя трябва да намалява своя екологичен отпечатък, да поддържа добри взаимоотношения с околните общности, да се грижи за персонала и неговата безопасност, да поддържа чисти и коректни взаимоотношения със своите доставчици, грижата за клиента да е основна. И да има стабилни акционери, които позволяват да се правят мащабни инвестиции в модернизация и ново оборудване.

Според вас фирменото дълголетие зависи от…

капацитета на персонал, ръководство и акционери, от стремежа към съвършенство и да не се приема нищо за даденост.

И се крепи на…

ценностите и визията за бъдещето.

Инж. Делчо Николов – председател на УС и изпълнителен директор на „Асарел-Медет“ АД:

Имаме визия, която осигурява благоденствие на региона

Успехът на всяка минна компания зависи и от реинвестирането  в модерна техника и технологии

 

Инж. Николов, „Асарел-Медет“ е сред компаниите дълголетници със своята 55-годишна история. Как го постигате?

Фирмите, продължили да съществуват след 1989 г., може да се разглеждат като дълголетни. По време на прехода бяха закрити много рудници и обогатителни фабрики, с което селища, а и цели общини изгубиха поминъка си и за тях настъпи социално-икономическа катастрофа. Точно в този период управлението на „Асарел-Медет“ премина в ръцете на работническо-мениджърски колектив, предприятието просперира и осигурява живот на Панагюрище.  Това, което ни дава най-голяма стабилност и ни движи напред, са принципите ни – имаме ясна дефиниция за успех и следваме установени вътрешни правила в управлението на дружеството. Успехът ни е резултат от нашата последователност.

Дълголетието на едно добивно предприятие зависи от наличието на природни ресурси. Щедра ли е природата към „Асарел-Медет“?

Бихме могли да изземем рудата на сегашното находище до 2025 г., но го разработваме в интерес не само на акционерите, но и на региона: колкото по-дълго сме активни тук, толкова по-добре е това за благосъстоянието на хората и икономиката. Така природата може да е щедра до 2045 г. А откъм съдържание на мед в рудата, тя въобще не е щедра. Освен шведската минна компания „Айтик“, не знаем за друга мина в света, която да развива ефективен добив с толкова ниско съдържание на мед, колкото е при нас. Това е световен прецедент. И ако природата не е достатъчно щедра, то успехът на всяка минна компания зависи от поне две неща: едното е да реинвестира във внедряването на модерна техника и нови автоматизирани технологии и процеси. Другото е да разширява минерално-суровинната си база. Това означава, веднъж разработила терена на находището и инвестирала в мащабна инфраструктура, да използва това въздействие максимално, като търси и разработва още находища в близост.

Как се измерва значението на „Асарел-Медет” за региона?

Панагюрище е във видим подем от приватизацията на „Асарел-Медет“ през 1998 г. досега. Регионът е жизнен. Според коефициента за финансова устойчивост на Министерство на финансите, който включва финансова самостоятелност, финансова устойчивост, ефективност и инвестиционна активност община, Панагюрище е сред първите 10 в страната за 2018 г. Асарел допринася пряко с 1/3 от приходите в общинския бюджет посредством половината от концесионната такса и косвено чрез останалите местни данъци и такси. Същевременно Асарел създава много възможности за местния бизнес.

Фикрет Индже, председател на Надзорния съвет на „Алкомет” АД:

Фирменото дълголетие зависи от мениджмънта

Непрекъснатото усъвършенстване е единственият начин за адаптация към промените


Г-н Индже, Алкомет е компания с над 35-годишна история. До какви обобщения за фирменото дълголетие стигате на базата на опита, който вие като предприемач имате?  

Бизнесът е по-скоро социално базирана система, отколкото точна наука. Природните и социалните промени оказват силно въздействие върху него и непрекъснатото усъвършенстване е единственият начин за адаптация към тях.

Как поддържате компанията в добро здраве и екипа с висок дух?

Компанията е жив организъм. Стараем се да преодоляваме проблемите и да насърчаваме служителите си. Окончателен успех няма, защото успехът е неспирен процес.

Вие сте от 20 години мажоритарен собственик на предприятието.  Какви предимства виждате в това да сте инвеститор в България?

Оценяваме високо региона, в който живеем и работим. Да си инвеститор в България не е лесно, но е привилегия.

Според вас: Фирменото дълголетие зависи от…

мениджмънта.

И се крепи на…

 мениджмънта.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Повече четете в бр. 90 на сп. "Икономика"


Етикети: бизнес | Асарел-Медет | устойчиво развитие | Алкомет | Спирос Номикос | Фикрет Индже | бизнес дълголетие | Солевй Соди | Делчо Николов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини