Ройтерс: Има шанс Кристалина Георгиева да оглави МВФ след оставката на Лагард

Действащ изпълнителен директор на Международния валутен фонд остава Дейвид Липтън

Снимка: Economic.bg
10:00 17.07.2019
Главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева има шанс да оглави Международния валутен фонд след оставката на Кристин Лагард, пише агенция Ройтерс по повод предстоящата процедура по избор на нов управляващ директор на МВФ.

Късно снощи Кристин Лагард обяви в изявление, разпространено от МВФ, че напуска Фонда от 12 септември, за да се ускори и улесни изборът на нейн наследник на поста. 

Сред водещите кандидати за шеф на МВФ са гуверньорът на националната банка на Великобритания Марк Карни, бившият председател на еврогрупата и финансов министър на Холандия Йерун Дийселблум и гуверньорът на финландската централна банка Оли Рен. 

Очаква се Лагард да оглави Европейската централна банка от 1 ноември. Действащ изпълнителен директор на Международния валутен фонд остава Дейвид Липтън.

Кристин Лагард е първата жена, която оглавява МВФ и е известна сред политиците като труден преговарящ, пише още изданието. Нейната политика бе насочена към развитието на търговията, глобалния растеж, който помага на бедните и средната класа и овластяването на жените. 

Вторият петгодишен мандат на Лагард като ръководител на МВФ трябваше да приключи през юли 2021 г. По традиция този пост винаги се заема от европеец, а ръководителят на сестринската организация на МВФ - Световната банка, винаги е бил американец, тъй като институциите са създадени в края на Втората световна война. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: МВФ | оставка | Кристалина Георгиева | Кристин Лагард

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини