Ryanair ще спре да лети до някои летища заради кризата с Boeing 737 Max

Мерките ще бъдат взети от ноември 2019 г.

Снимка: Pixabay
13:09 16.07.2019
Ryanair може да ограничи операциите си в Европа, тъй като се подготвя за предстоящи две години на проблеми, причинени от кризата с Boeing 737 Max.

Най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа заяви във вторник, че планира да намали операциите на някои летища и да изостави някои изцяло, тъй като се очаква регулаторите да задържат "заземения" 737 Max поне до края на декември.

"Започваме поредица от дискусии с летищата, на които оперираме, за да определим кои слабо представящи се бази на Ryanair трябва да претърпят тези краткосрочни съкращения и/или закривания от ноември 2019 г.", се казва в изявление на авиокомпанията.

Ryanair е планирала своя график за полети въз основа на доставката на 58 от самолетите 737 Max до лятото на 2020 г. Авиокомпанията, която може да приема доставки на до осем самолета на месец, сега очаква да получи само 30.

"Този брой може да нарасне или да спадне още повече, в зависимост от това, кога Boeing 737 Max действително ще бъде върнат към полетни услуги", заявиха от компанията.

737 Макс бе "заземен" през март след две смъртоносни катастрофи. Анализаторите очакваха самолетите да бъдат пуснати обратно в небето до август, но не се очаква Boeing да поправи софтуера поне до септември. Това означава, че най-ранно Boeing и авиокомпаниите могат да се надяват полетите да бъдат отново разрешени най-рано в края на годината.

Ryanair е поръчал 737 Max 200, вариант на самолета, който трябва да бъде сертифициран отделно от регулаторите. Превозвачът заяви, че очаква моделът да бъде одобрен в рамките на до два месеца след връщането в експлоатация на 737.

Ирландският превозвач намали очаквания си ръст на пътниците за следващото лято от 7% на 3% в резултат на забавянето. Това означава, че ще превози с 5 милиона души по-малко от очакваното през годината до март 2021 година.

Ryanair каза, че ще работи с Boeing и европейските регулатори, за да компенсират доставките, за да се върне компанията към нормални нива на растеж през лятото на 2021 година.

Превозвачите се опитват да коригират операциите си заради кризата със самолета. В неделя American Airlines заяви, че отменя полетите в началото на ноември заради заземяването. Очакват се приблизително 115 отменени полети на ден.

По-рано този месец тя стана първата американска авиокомпания, която отмени маршрут поради заземяването, като се отказа от двупосочен полет между центъра си в Далас, Тексас и Оукланд, Калифорния.

Ryanair заяви, че ще се консултира със служителите и синдикатите, след като определи кои летища ще бъдат засегнати от съкращенията. Превозвачът заяви, че затварянето на бази е "пряко причинено" от проблема със 737 Max.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: полети | летища | Ryanair | Boeing 737 MAX

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини