С разгарянето на търговската война прогнозите за икономиката се смрачават

Според анализаторите спорът между Вашингтон и Пекин все още не е достигнал пиковия си момент

Снимка: БТА
16:56 07.06.2019
Съгласуваното разрастване на световната икономика, приветствано от инвеститорите и повишило през миналия месец акциите на Уолстрийт до рекордно високо ниво, започва да избледнява. Все повече изглежда, че глобалната икономика е изложена на риск от разгарящата се търговска война между двете най-големи икономики в света – САЩ и Китай.

Група от няколкостотин икономисти и експерти от финансовите пазари, редовно анкетирани от Reuters, през последните години постоянно и почти единодушно предупреждаваха, че възникването на търговски конфликт е риск №1 пред глобалната икономика.

Гуверньори на централни банки и финансови министри на страните от Г-20 ще трябва да размишляват върху горния проблем, когато този уикенд се срещнат в японския град Фукуока. Срещата ще премине под сянката на политиката „Америка на първо място“ на Доналд Тръмп, тъй като САЩ остава доминиращия член в Г-20.

Тъй като търговската война между Вашингтон и Пекин се разгаря и става все по-ясно, че стокообменът между двете най-големи световни икономики се понижава, предупрежденията на икономистите се доказват като далновидни. Изглежда, че председателят на американския Федерален резерв Джером Пауъл е все по-близо до тяхното мнение.

Ако прогнозите на анализаторите са дори отчасти верни, Фед, който преди няколко месеца изглеждаше готов да повиши лихвените проценти на няколко пъти през тази година, го делят може би месеци от решението му да понижи лихвите. Така Федералният резерв ще последва други важни световни централни банки като австралийската и новозеландската.

Една от най-големите американски банки - J.P. Morgan – вече прогнозира две понижения на лихвените проценти от страна на Фед през тази година и смята, че това ще бъде една успешна политика. От своя страна Кристин Лагард, председателят на Международния валутен фонд (МВФ), коментира, че търговската война между САЩ и Китай няма да доведе до световна рецесия, а че спорът води до „самонараняването“ на враждуващите страни.

Проблемът е, че търговската война продължава и докато не приключи, няма начин да се прогнозира точно какво ще се случи занапред. Освен това никой не може да каже какво се случва в умовете на ръководителите на световните компании по отношение на бъдещите решения за инвестиции. Икономистите от Citi са опитали да го направят и тяхната прогноза далеч не е добра.

„Последните събития остават в съответствие с нашето дългогодишно становище, че търговските спорове не са достигнали своя пиков момент и се очаква да продължат – както с Китай, така и с други страни“, пише икономистът от Citi Церар Рохас в бележка до клиентите. „На фона на относителния баланс между вътрешната устойчивост и насрещните ветрове в международно отношение, една разширена световна търговска война най-вероятно ще предизвика каскада от икономически и финансови реакции, които ще изпратят глобалната икономика в рецесия“, добавя той.

Грешно е да се смята обратното: САЩ с лекота надминават съперниците си и икономиката на страната все още расте доста силно. Икономисти от частния сектор, които все още търпят критики, че са пропуснали последната рецесия в САЩ, обаче виждат 40% шанс за спад на американската икономика през следващите две години.

В по-краткосрочен план, досегашният опит показва, че веднъж щом вероятността за рецесия се загнезди за постоянно в умовете на икономистите, които се занимават и с други неща, като например какво е добро за компаниите, има голям шанс рецесията вече да е започнала.

Политиците, разбира се, могат да смекчат думите на икономистите и да понижат лихвените проценти, но те самите рядко прогнозират икономически спадове. Да го правят е контрапродуктивно: при определянето на политиката, насочена към подкрепяне на икономиките, една от неписаните роли на политиците е да внасят позитивно настроение в ситуацията. А повечето случаи основната им роля е да управляват инфлацията.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: рецесия | Китай | САЩ | инфлация | глобална икономика | Доналд Тръмп | Г-20 | Вашингтон | търговска война | Пекин | световна икономика | търговски спор

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини