Съдът потвърди правото на „Девин” да използва марката DEVIN

ВАС е третата и последна инстанция, която отхвърля искането на „Табаков консулт“

12:03 21.02.2019

Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди правото на бутилиращата компания „ДЕВИН“ ЕАД да използва словната марка Девин/Devin.

Дружеството, водещ производител на натурална минерална и изворна вода, ще продължи и занапред правомерно да развива и налага марката на българския пазар, каквато е била практиката му и досега – от 1994 г., когато марката е била регистрирана. Магистратите постановяват, че словната марка Devin напълно отговаря на всички действащи законови изисквания, регистрирана е в съответствие с националните и международните правни норми, а също така по никакъв начин не противоречи на обществения ред и добрите нрави.

С решение от 11.02.2019 г. ВАС окончателно отхвърли искането за заличаване на словната марка Девин/Devin, подадена от „Табаков консулт“ ООД. Съдът определя касационната жалба като изцяло неоснователна. ВАС е третата и последна инстанция, която отхвърля искането на „Табаков консулт“ ООД от февруари 2014 г. за заличаване на марката, след като първоначално то бе отхвърлено от Патентно ведомство, а в последствие и от Административен съд – София град.

В своето решение, магистратите подчертават, че марката Девин/Devin е използвана в пълно съответствие с добрата търговска практика в сектора. Съдът констатира, че както при регистрацията й през 1994 г., така и при двете последващи нейни подновявания, Патентно ведомство константно приема, че марката е коректно регистрирана и отговаря на всички законови изисквания.

Магистратите също така не откриват причина словната марка Девин/Devin – наименование на град в България и наименование на находище – да се схваща от потребителя като противоречаща на обществения ред или на добрите нрави. „Признатата отличителност на марката води до извода, че потребителят няма да приема ползването й за неправомерно или нарушаващо обществения ред”, отбелязва Съда. „Изразът Девин/Devin сам по себе си не носи директно послание, което да има пряко дискредитиращо въздействие върху останалите производители на стоки“, пише още в решението.

В заключение Съдът постановява, че процесната словна марка Девин/Devin не е в противоречие с нормативните изисквания, не нарушава по никакъв начин обществения ред и добрите нрави и не създава правна несигурност.  Напротив, Съдът определя използването на марката като напълно законно с оглед на спазения ред при нейната регистрация и приложените от ДЕВИН ЕАД доказателства за получена концесия и системни инвестиции в разработването на находището и рекламирането на бутилираната вода с марка Девин.

Вече повече от 20 години, ДЕВИН ЕАД е пример за отговорно лидерство и дългосрочен ангажимент към развитието на сектора. Компанията инвестира в образователни и социални инициативи, продуктови иновации и нови технологии, а също така се грижи за опазването на околната среда и на природните ресурси в региона, в който оперира. Здравословната хидратация е част от корпоративната мисия на компанията и неин основен приоритет по отношение предлагането на висококачествени продукти и грижа за обществото.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: съд | марка | търговска марка | Девин