Samsung очаква 56% спад на печалбата

Заради забавящия се пазар на чипове и смартфони

Снимка: БТА
17:54 05.07.2019
Samsung предупреди инвеститорите, че очаква печалбата за второто тримесечие да спадне с 56%, тъй като компанията продължава да се бори със забавящото се търсене на чипове и смартфони.

Южнокорейският технологичен гигант заяви в петък, че очаква да реализира оперативна печалба от 6.6 трлн. корейски вона (5.6 млрд. долара) за тримесечието, приключило през юни, спрямо 14.9 трлн. корейски вона (12.7 млрд. долара) за същия период преди година.

Прогнозата за приходите беше по-добра от очакваната от анализаторите, благодарение на определената от Samsung като "еднократна печалба, свързана с бизнеса с дисплеи". Компанията доставя дисплеи на други производители на смартфони като Apple.

Печалбите на Samsung понесоха удари през последната година, до голяма степен заради спада в бизнеса с памет чипове. Оперативната печалба на компанията през последното тримесечие падна до най-ниското си ниво от края на 2016 г., когато компанията "гасеше пожарите" от запалващите се смартфони Galaxy Note 7.

Samsung е най-големият продавач на смартфони в света. Тя също има огромен бизнес за ключови компоненти за конкурентните производители на устройства и увеличава бизнеса си с 5G мрежово оборудване.

Това прави компанията потенциален победител, но и губещ от настоящите проблеми, пред които е изправена Huawei, най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света и продавач на смартфони № 2.

Очаква се южнокорейският гигант да представи пълния си финансов отчет в края на месеца.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Samsung | печалба | смартфони | спад | чипове | дисплеи | финансови резултати

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини