САЩ трудно ще спрат Huawei: Компанията е твърде важна за индустрията

Китайският гигант си е извоювал ключови позиции в глобалната телекомуникационна екосистема

Снимка: БТА
15:01 01.07.2019
Huawei е голяма и мултинационална компания, която прави бизнес с някои от най-важните технологични и телекомуникационни фирми в света. Тя е и централен играч в случването на 5G, следващото поколение безжични мрежи. Цялото това влияние, което има китайският гигант, ще затрудни много САЩ в опитите им да спрат инерцията му, пише в свой анализ CNN. 

Миналия месец Белият дом забрани на американските компании да използват телекомуникационното оборудване на марката. Huawei бе вкарана и в „черен списък“, ограничаващ възможностите на местните производители да ѝ продават продуктите си. Стъпките на Вашингтон са свързани с опасения за националната сигурност и идват на фона на задълбочилата се търговска война с Китай.

Президентът Доналд Тръмп обаче смекчи подхода си в събота, след среща с китайския си колега Си Джинпин по време на срещата на върха на Г-20 в Япония. Тогава американският държавник заяви, че ще позволи на американските играчи да продават оборудване на Huawei.  Той все пак каза, че спорът около компанията ще бъде разрешен окончателно на финалните етапи от американско-китайските търговски преговори. 

Отстъпката е отражение и на огромното значение на Huawei на глобалната телекомуникационна сцена, включително за американските оператори. „Това е компания за 110 млрд. долара, която наистина е твърде голяма, за да бъде убита по този начин“, коментира за изданието Пол Триоло, директор на глобалната технологична политика на Eurasia Group. Той обяснява, че гигантът е прекалено тясно свързан с веригата на доставки, стандартите  и критичната инфраструктура в световен мащаб. 

5G и безжичната инфраструктура

Huawei е най-големият доставчик на телекомуникационно оборудване в света, като инвестициите му в сферата на 5G се равняват на 2 млрд. долара. Неотдавна компанията обяви, че вече има подписани 50 търговски договора в 30 различни държави за доставка на технологии за бъдещите мрежи от ново поколение. 

Целта на американското правителство е да изтласка Huawei от тази роля. Един от страховете е, че съоръженията на компанията може да се използват от Пекин за шпионаж – нещо, което производителят винаги досега е отричал. Съединените щати активно настояват и международните им съюзници да предприемат рестриктивни мерки.  

За компаниите, които вече използват оборудването на марката обаче, не е лесно да преминат към друг доставчик на оборудване. Технологиите на Huawei вече са формирали инфраструктурата за 4G мрежите на много големи оператори в Европа и по света. Използването на компоненти на същата марка ще направи прехода към 5G значително по-бърз и евтин. 

Само в Европа например потенциалната невъзможност да се ползва оборудване на Huawei може да струва на операторите общо 62 млрд. долара. Освен това подобно стечение на обстоятелствата ще забави 5G с около 18 месеца, сочат анализите на GSMA. 

Отсъствието на Huawei в Европа и други развити пазари ще остави огромна празнина на пазара, а конкурентите едва ли ще смогнат да я запълнят достатъчно бързо, смята Триоло. Той посочва още, че ако операторите не могат да разчитат на Huawei в бъдеще, те ще трябва да обмислят как да заменят наличните базови станции. „Разходите за подмяна и ценатакато цяло ще се повишат, защото другите конкуренти са по-скъпи“, казва експертът. По думите му, „най-лошият сценарий е никога да не стигнем до 5G заради цената“. 

В САЩ оборудването на Huawei се ползва от малък процент мрежи. Клиентите на китайския производител са малки и федерално субсидирани играчи, които са разчитали на факта, че съоръженията на тази марка са с до 40% по-евтини от тези на конкурентите, посочва Rural Wireless Association (RWA), търговска група за малки доставчици.

Преминаването на друго оборудване на тези пазари може да струва 1 млрд. долара, сочат анализите на групата. Любопитно е да се отбележи, че вицепрезидентът по продажбите на Huawei в Америка Уилиям Леви е член на борда на RWA.На практика забраната за закупуване на продукти на Huawei би накарало тези регионални оператори в САЩ да търсят нови опции. 

Nokia, един от водещите конкуренти на Huawei, е сред първите възможни избори и нея вече са водени разговори както в САЩ, така и на други места по света. Компанията обаче, която е значително по-малка от китайския си съперник, признава, че ситуацията поражда предизвикателства. 

Едно от тях е свързано с несигурността. Тя, според президента на мобилните мрежи на финландската компания Томи Уито, „като цяло не е добра за бизнеса“. „Някои от нашите клиенти може да забавят решенията си“, изтъква той. ь

В ущърб и за американските компании 

Много компании в САЩ разчитат на Huawei и в ролята му на техен клиент. Само през миналата 2018 г. например китайският играч е закупил американски стоки на обща стойност 11 млрд. долара. Става дума например за компоненти от Intel, Micron, софтуер от Google. 

Преди забраната за износ Huawei беше топ клиент за Micron, формирайки 13% от приходите на компанията през първата половина година на фискалната 2019 г. От там споделят, че забраната е оказала влияние върху резултатите, тъй като „не можахме да им доставим продукти за близо 200 млн. Долара“. 

Micron обаче откри как да излезе от ситуацията, така че да продължи да прави бизнес с Huawei. От компанията са намерили вратичка в законодателството, такива са решили да използват и от Intel. 

Опасенията на американските производители на чипове са свързани с потенциалната възможност от загуба на чуждестранни доставчици заради забраната за търговия с Huawei. Те се тревожат и, че други клиенти могат да погледнат на тях като на ненадеждни, ако не им се позволи да продават на китайската фирма. 

„Всяка китайска компания, проектираща сложни схеми, базирани на американската технология, трябва да преосмисли стратегическия си план през следващите пет до десет години“, казва Триоло. Той обяснява, че това може да доведе до ситуацията, при която китайските фирми ще спрат да използват американски чипове в своите проекти. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | мобилни оператори | 5G | Huawei | телекомуникации | 5G мрежи | телекомуникационно оборудване

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини