Следващият хит в Дубай - Музеят на бъдещето (снимки)

Той ще отвори догодина

Снимка: Dubai Future Foundation
21:00 10.06.2019
Шофиращите по Шейх Зайед Роуд, най-голямата магистрала в Дубай, вече са забелязали нова сграда, която прилича на гигантско око, издигащо се до емблематичните кули Емирейтс.

"Окото" е най-новото проявление на амбицията на емирството да изумява с дизайн.

Всъщност, това е сградата на Музея на бъдещето -  облечен в неръждаема стомана, украсен с арабска калиграфия.Дизайнът вече е печелил награди, въпреки че музеят ще отвори чак следващата година.

Музеят има за цел да служи като база за проучване на най-големите предизвикателства и технологии, които ще оформят бъдещето, от изменението на климата до медицински пробиви.Той е инициатива на Фондация "Бъдеще Дубай" (Dubai Future Foundation), ръководена от дубайския владетел шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, който има мандат да направи града "център за иновации и тестове на нови технологии".

Музеят на бъдещето за първи път стартира като поредица от временни програми за ускоряване на ролята на технологиите в области като здравеопазването, изменението на климата и продоволствената сигурност. Постоянната институция ще обхване подобни теми по-задълбочено.Шон Кила, ръководител на архитектурната фирма Killa Design, казва, че техническите изисквания на музея превърнали този проект в "най-амбициозния", по който е работил.

Фирмата използва усъвършенствани инструменти за моделиране, за да планира уникалната, извита структура, съставена от хиляди стоманени триъгълници. Те използват 3D принтери за производството на панелите от стомана и фибростъкло по фасадата. Тя е и екологична."Цялата фасадна система е обединена, което означава конструкцията, прозорците, изолацията и хидроизолацията са цяла система", казва той. - Това никога не е правено".

Кила смята, че музеят има потенциала да „се превърне в една световните икони“ и че използваните тук пионерски методи биха могли да намерят по-широко приложение.Откриването е предвидено за догодина, когато страната ще е домакин на световното изложение Дубай Експо 2020.

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Дубай | Окото | Окото на Дубай | Музеят на бъдещето

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини