Сорос: ЕС може да се разпадне като Съветския съюз

Мечтата за обединена Европа може да се превърне в кошмара на 21-ви век, смята инвеститорът милиардер

Снимка: Wikipedia
17:26 13.02.2019
Инвеститорът милиардер Джордж Сорос заяви, че Европейският съюз е "като слепец в забвение" и може да се срине като Съветския съюз, ако не се пребори с антиевропейските сили преди изборите за Европейски парламент през май тази година.

В статия, публикувана в британския вестник "Гардиън" във вторник, Сорос заяви, че гражданите на ЕС трябва да бъдат по-наясно със заплахата, която анти-европейските политически партии създават на целия континент, и че "спящото проевропейско мнозинство" трябва да се събуди и мобилизира "да защитава ценностите, на които е основан ЕС".

"Иначе мечтата за обединена Европа може да се превърне в кошмара на 21-ви век", казва той.

Сорос е правил подобни предупреждения и преди. През май м.г. той каза, че Европейският съюз е насред "екзистенциална криза" и може да престане да съществува, като хвърли вината за това на американския президент Доналд Тръмп.

В статията си сега обаче той твърди, че растящите антиевропейски сили в някои от най-големите страни на блока - като Германия, Великобритания и Италия - преди изборите за Европейски парламент през май правят заплахата по-неотложна.

Той каза, че гражданите на ЕС трябва да "се събудят, преди да е станало твърде късно".

"Ако те не го направят, Европейският съюз ще тръгне по пътя на Съветския съюз през 1991 г.".

Сорос заявява в статията, че политическите кандидати, които се противопоставят на ЕС, ще имат "конкурентно предимство" на майските избори по няколко причини, "включително остарялата партийна система в повечето европейски страни".

"Античната партийна система затруднява онези, които искат да запазят ценностите, на които е основан ЕС, но помага на тези, които искат да заменят тези ценности с нещо коренно различно", казва той и добавя: "Повечето от нас приемат, че бъдещето ще прилича повече или по-малко на настоящето, но това не е непременно така".

Милиардерът описва един "неустойчив" съюз в Германия и изразява загриженост за възхода на "Алтернатива за Германия", крайно дясната партия, която твърди, че Германия трябва да напусне ЕС, ако не бъдат направени някои реформи.

Сорос, който е американски гражданин от унгарски произход, е дарил над 30 млрд. долара на филантропски проекти, подкрепящи либерални идеи.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | Джордж Сорос | избори | заплахи | антиевропейски | Съветски съюз

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини