5-те най-големи дарителски фонда на университети

Те до един надвишават 25 милиарда долара

15:19 08.07.2019
Петте най-големи университетски дарителски фондове през 2018 г. са по-големи от 25 милиарда долара и принадлежат на Харвард, Тексаския университет, Йейл, Станфорд и Принстън.

Възвращаемостта на фондовете намалява през 2018 г. спрямо предходната година, намалявайки до средна възвращаемост от 8,2% спрямо 12,2% през 2017 г., според резултатите от проучването на Националната асоциация на бизнес служителите на университетите (Nacubo) и компанията за управление на активи TIAA. 

По-малката възвращаемост е най-вече отражение на по-слабите американски и международни пазари на акции. Доходността беше най-ниска през 2016 г., когато спадна до -1.9%. Проучването разглежда резултатите от 802 американски колежа и университетски фондове и свързани фондации в САЩ, с общи активи от 616,5 милиарда долара, плюс 14 канадски училища.

Дарителските фондове са постоянни инвестиции, генериращи доходи, които могат да бъдат насочени към приоритетни разходи като научни изследвания, заплати или финансова помощ за студенти. Повечето колежи и университети целят дългосрочна възвръщаемост между 7% и 8%. Тези пет университета се радват на възвръщаемост на инвестициите в стотици милиони долари.

Ето и Топ 5:

Принстън - 25,9 млрд. долараПочти 80% от стипендиите на Принстън идват от дарения. В началото на 2018 г. попечителите на Принстън одобриха 7,7% увеличение на финансовата помощ за студентите до 174,2 млн. долара в оперативния бюджет на университета за текущата година. Фондовете за донорство покриват над 80% от бюджета за помощ за студенти. Фондацията също така подкрепя завършилите студенти и техните изследвания. Всички Ph.D. студентите са изцяло финансирани, а магистърските програми са частично или изцяло финансирани. 

В допълнение, други области на университета, които получават подкрепа, включват стипендии, професори, научни изследвания и програми за обучение. Средната годишна възвръщаемост на фонда за последните 10 години е 8%.

Станфорд - 26,5 млрд. долараСтанфордският университет поддържа над 7000 отделни университетски фонда. Повече от половината от тях са предназначени за определена цел. Годишните плащания в размер на приблизително 5% от стойността на фонда, или 1,2 млрд. долара през 2018 г., представляват повече от една пета от общите оперативни приходи на университета. Изплащането на средства финансира преподаването, ученето и научните изследвания за изкуствата, хуманитарните науки, социалните науки, науките, инженерството, правото, медицината, бизнеса и образованието.

Управляващото дружество "Станфорд", създадено през 1991 г., осъществява надзор върху операциите и поддръжката на средствата от фонда. Фондът на Станфорд покрива част от оперативните разходи на университета, докато част от приходите се запазват и реинвестират в фонда.

Йейл - 29,4 млрд. долараДарителският фонд на Йейл е спечелил 12.3% възвращаемост на инвестициите (без всички такси) за годината, приключваща на 30 юни 2018 г. Разходите от фонда са най-големият източник на приходи за университета и се използват за заплати на преподаватели, студентски стипендии и други разходи. Очаква се сумата, изразходвана през финансовата 2019 г., да бъде 1,4 млрд. долара, което е близо 35% от нетните приходи на университета. Разпределенията на фонда са се увеличили на 8,7% годишно през последните 20 години.

Голяма част от приходите от средствата са предназначени за определени цели. Приблизително една четвърт от разходите от фонда са определени от донорите, за да подкрепят преподавателската дейност и преподаването. Почти една пета е посветена на стипендии и награди. Една четвърт е на разположение за общи университетски цели. Останалите фондове за дотации са определени от донорите за подпомагане на специфични отдели или програми.

Юридическото училище на Йейл печели повече от 50% от приходите си от фонда. Художествената галерия на Йейл не налага никакви такси за зрителите. Вместо това тя разчита основно на дарения и като цяло получава 62% от приходите си от фонда за дарения. И накрая, 75% от операциите на библиотеката на Йейл се заплащат от разпределения на дарения.

Университет на Тексас - 30,9 млрд. долараУправителният съвет на Университета на Тексас управлява четири големи фонда за средства от системата на Университета на Тексас. Тази система обхваща осем основни академични институции и шест здравни институции. Четирите основни фонда са Постоянният фонд на университета, Постоянният здравен фонд, Дългосрочният фонд и Инвестиционният фонд. Постоянният университетски фонд подкрепя 19 по-малки институции в рамките на Университета на Тексас и системите на Тексас и Мисисипи и допринася за финансовата подкрепа на около 180 000 студенти. Постоянният здравен фонд допринася за медицинските изследвания, здравното образование, общественото здравеопазване, програмите за сестрински грижи и лечение.

Харвард - 38,3 млрд. долараХарвардският университет притежава най-големия академичен фонд в света. За сравнение, фондът на Харвард е с близо 2 млрд. долара по-голям от общата пазарна капитализация на HP Inc., която заема първо място в сектора за производство на персонални компютри. 

Харвард поддържа средствата си с помощта на над 13 000 отделни фонда, а разпределението на средствата за операции представлява 36% от доходите на университета през 2018 г. Харвардските училища са изрично споменати за около 80% от даренията, като училището Радклиф се уповава най-много на фонда.

Двете основни функции на фондовете са да подпомагат учебните заведения и студентите чрез обучение, финансова помощ за студенти и стипендии за студенти. От 1974 г. фондацията на Харвард се управлява от Harvard Management Company.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: инвестиции | образование | Харвард | университети | дарения | възвращаемост | Йейл | дарителски фондове | Станфорд | Принстън

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини