Thyssenkrupp преговаря за сливане с Kloeckner

Двете компании отдавна обмислят сливане, за да намерят решение на финансовите затруднения

Снимка: Pixabay
Германската промишлена компания Thyssenkrupp е в преговори за закупуване на дистрибутора на метали Kloeckner & Co., за да засили бизнеса си с търговия на метали. Информацията не публикувана от немското издание Handelsblatt, което се позовава на свои източници. Засега двете компании отказват коментар, пише Reuters.

Главният изпълнителен директор на Thyssenkrupp Гидо Керкхоф, притиснат от слабите печалби и влошеното състояние на акциите на групата, които достигнаха 16-годишно дъно, иска да сключи сделката като част от целите заложени в годишния план на компанията му.

За да осигури необходимите средства за финансиране на оборота си, Thyssenkrupp се опитва да намери нови методи за излизане от кризата. Един от вариантите пред компанията е продажбата на звеното си за производство на асансьори, но това няма да реши проблемите ѝ, пише още Reuters.

След излизанто на информацията за потенциалната сделка акциите и на двете германски компании поскъпнаха - на Kloeckner с 16.5%, а на Thyssenkrupp - с 3.2%. С тези ръстове в сутрешната търговия те се превърнаха в най-печелившите в индекса DAX.

Kloeckner, чиито акции се търгуват ниско вече десетилетия наред, от години е в центъра на спекулациите за евентуално свързване с Thyssenkrupp, притисната от отслабването на индустриалното търсене в Германия и в чужбина.

Източник на Reuters твърди, че сливането на двете компании е малко вероятно, но ако все пак се стигне до сделка, вероятно ще е чрез размяна на акции, като Kloeckner ще има миноритарен дял от комбинирания бизнес.

Thyssenkrupp Materials Services, най-голямото звено на конгломерата по приходи, през последната финансова година реализира продажби от 14.65 млрд. евро. Това е над два пъти повече от резултата на Kloeckner, чиито приходи са 6.79 млрд. евро.

През май Thyssenkrupp обяви сериозно преструктуриране, като ефективно търсеше партньори за своите бизнес подразделения, включително и за материалните услуги, където може да продаде миноритарен дял на евентуален стратегически партньор.

Досега Kloeckner не успя да осъществи своите стратегии, дори когато финансовото състояние на Thyssenkrupp се влоши, което стесни обхвата за придобиване и повиши натиска за ликвидирането на активи, казват анализатори.

Thyssenkrupp е германска промишлена компания, работеща най-вече в областта на стоманодобива, но също и в автомобилния и корабостроителния сектор, както и в производството на промишлено оборудване, асансьори и др.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ThyssenKrupp | закупуване | Kloeckner

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини