Тол системата няма да повлияе върху таксите за жп превозвачите

През последните 8 години НКЖИ работи в посока намаляване на инфраструктурните такси

Не се очаква покачване на инфраструктурните такси, които се събират от жп превозвачите заради въвеждането на тол системата. Това заяви генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Красимир Папукчийски след подписването на договор за строителен надзор и изготвяне на технически паспорти на участък „Костенец – Септември“, предаде репортер на Economic.bg. Договорът бе сключен с обединение ИВЕР ДЗЗД.

„През последните 8 години ние показваме, че вървим в посока намаляване на таксите, които събира инфраструктурният управител. От 2008 г. имаме неколкократно намаляване на таксите, а в момента имаме и нова методика, която е синхронизирана с европейските, където също имаме намаляване на инфраструктурните такси“, уточни Папукчийски.

Припомняме, че жп проекти за над 1.5 млрд. лв. по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ бяха обжалвани пред КЗК – ремонтът на Елин Пелин–Костенец, София–Волуяк и Пловдив–Бургас. Процедурите ще забавят старта на ремонтите, а програмният период финансово приключва в края на 2023 г. Според Папукчийски рискове винаги има, но НКЖИ ще направи всичко възможно да не се загуби еврофинансирането.

„Както каза и министър Желязков има рискове за проектите в този програмен период. Ние направихме постъпки, за да минимизираме тези рискове, както с предложението за промяна в законодателството, така и при сключването на договорите със строителите – промяна в работната програма. Да ви припомня, че в предния програмен период също имахме рискове, но успяхме да се справим", коментира той.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: договор | НКЖИ | надзор | тол такси | инфраструктурни такси

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини