UBS започва да таксува супер богатите си клиенти за парични депозити

Заради отрицателните лихви

Снимка: Pixabay
17:17 06.08.2019
Швейцарските банки ще започнат да таксуват своите супер богати клиенти, за да се грижат за техните пари - и колкото по-голяма е сумата, толкова по-висока е таксата.

UBS, най-голямата в управлението на богатството банка в света, съобщи на своите ултра-богати клиенти във вторник, че ще въведе годишна такса от 0,6% за спестяване на пари в швейцарски франкове в размер на над 556 000 SFR (460 000 британски лири) Таксата, която ще бъде въведена през ноември, се повишава до 0,75% при спестяване на повече от 2 млн. франка (1,7 милиона паунда), с минимална такса от около 3 300 SFR (2 800 британски лири) годишно.

Спестявания от 2 млн. франка ще имат годишна такса в размер на 12 750 SFr (£ 10,700), съобщава "Гардиън".

157-годишната банка, която държи 2,3 трилиона долара (1,9 трлн. британски лири) от името на много от най-богатите хора в света, заяви, че въвежда таксата за да компенсира разходите за отрицателни лихви, определени от Швейцарската национална банка. Лихвеният процент по SNB е -0,75%, а икономистите, анкетирани от Ройтерс, заявиха, че очакват този процент да остане на отрицателна територия поне до 2021 г.

Швейцарският франк достигна най-високото си ниво спрямо паунда в понеделник, след като инвеститорите счетоха валутата за сигурно убежище след ескалацията на търговското напрежение между САЩ и Китай. Един швейцарски франк струваше 85 пенса в понеделник, падайки до 84 във вторник. Освен това той достигна двегодишен връх спрямо еврото, като един швейцарски франк струва 0,92 евро.

Ходът на UBS следва този на Credit Suisse, втората по големина банка в Швейцария, която заяви миналата седмица, че ще начислява на своите клиенти 0,4% за спестявания над 1 милион евро от септември. По-малките частни швейцарски банки Julius Baer и Pictet вече таксуват някои богати клиенти за големи парични депозити.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: депозити | такса | UBS | кеш | пари в брой | отрицателни лихви | управление на богатство

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини