Украинският президент превърна Чернобил в открита зона

Той подписа указ, с който отпадат редица забрани за посещение на изключващата зона

Снимка: Pixabay
17:07 10.07.2019
Президентът на Украйна Владимир Зеленски подписа указ, с който се премахват редица ограничения за посещение на забранената зона около Чернобил, включително и създаването на "зелен коридор" за туристите, съобщава ТАСС. 

"Ние трябва да покажем Чернобил на света - учени, природозащитници, историци, туристи... Днес подписах указ, с който ще запоне трансформация на забранената зона в една от точките на растеж на новата Украйна и премахване на предпоставките за корупция", коментира Зеленски, цитиран от "Фокус". 

По думите му Чернобил е източник на корупция, тъй като служители на сигурността събират подкупи от туристи, изнася се скраб нелегално и се използват природни ресурси. 

"Скоро ще спрем всичко това", категоричен е държавният глава на Украйна. Той възнамерява да превърне Чернобил в научни-историческо съоръжение, което ще бъде символ на свободата на новата Украйна, "без корупция и глупави забрани, с инвестиции в бъдеще". Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: туристи | ограничения | указ | Чернобил | Зеленски | открита зона

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини