Започва ремонтът на пътя от Мелник до АМ „Струма“

Това е единствената връзка на Мелник и околните села със Сандански

Снимка: АПИ
11:45 04.07.2019
Агенция „Пътна инфраструктура“ започна ремонта на третокласния път между Мелник и новото трасе на автомагистрала „Струма“. Участъкът е с дължина малко над 12 км, а рехабилитацията ще струва 8.5 млн. лв. Проектът се съфинансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет.

Третокласният път е единствената транспортна връзка на Мелник и селата Спатово, Хотово и Лозеница със Сандански, както и на Мелник, Роженския манастир и природния феномен „Мелнишки пирамиди“ с републикански път I-1.

Началото на участъка, който ще бъде основно ремонтиран, е при км 0+528. Това е на около 528 метра от пресичането на третокласния път ІІІ-109 с път І-1 София – Кулата, което съвпада с новоизграденото трасе на автомагистрала „Струма“ в този участък. Краят е при км 12+815 в град Мелник, след стоманобетонния мост.

Проектът предвижда полагане на нова асфалтобетонова настилка и възстановяване на отводняването. Ще бъдат ремонтирани пътните окопи и водостоци. Предвидени са нови бордюри, мантинели, пътни знаци и хоризонтална маркировка. Ще бъдат рехабилитирани три мостови съоръжения. На мястото на стария мост при км 11+397 ще се изгради ново съоръжение с дължина 29.7 м.

С основния ремонт на отсечката значително ще се подобрят транспортно-експлоатационните качества на пътя, който не е основно ремонтиран повече от 30 години, разказват от АПИ. Ще се повиши безопасността на движението и удобството при пътуване. С обновяването на 12-километровия участък ще се улесни пътната комуникация на населението от община Сандански с областния център Благоевград. Ще се съкрати и времето за пътуване, с което ще се редуцират емисиите парникови газове. Ще бъде подобрен достъпът до обектите от националното културно, архитектурно и историческо наследство, каквито са Роженският манастир „Рождество Богородично“ и гр. Мелник.

Строително-монтажните работи ще бъдат изпълнени от ДЗЗД „АПП Мелник“, в което участват „Грома Холд“ ЕООД и „Европейски пътища“ АД. Стойността на договора е 8.58 млн. лв. с ДДС. Надзорът ще осъществи „ТРИ ЕС“ ЕООД. Стойността на техния договор е 117 240 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Инжконсултпроект" ООД и е за 4 440 лв. с ДДС.

Общата стойност на проекта BG16RFOP001-7.001-0025-C02 Лот 25 Път ІІІ-109 „І-1 - Мелник“ от км 0+528 до км 12+815 с обща дължина 12.287 км, в област Благоевград“ е 9.2 млн. лв., от които 85% - 7.8 млн. лв. европейско финансиране, а 15% - 1.38 млн. лв. национално съфинасиране.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: АПИ | ремонт на път | третокласен път

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини