Airbus показа нов самолет като от Star Wars

Той е с дизайна "летящо крило" като бомбардировача В-2

Снимка: БТА
11:59 11.02.2020
Airbus показа нов дизайн на самолет от бъдещето, наречен MAVERIC (съкратено от Model Aircraft for Validation and Experimentation of Robust Innovative Controls). Той предизвика интерес с различния си дизайн заради т.нар. „летящо крило“, наподобяващо космическите кораби от StarWars, отбелязва Bloomberg.

Самолетът за първи път е бил тестван в небето през юни 2019 г., разкрива компанията. Малък демонстрационен модел ще бъде показан на авиошоуто в Сингапур.

Европейският производител на самолети е провел полетни изпитания на демонстрационния самолет с ширина 3.2 м на тайно място в централна Франция миналата година, пише Ройтерс.

Конструкцията на самолета, която има потенциал да намали разхода на гориво с до 20% в сравнение със сегашните самолети, е с една пътека. Конфигурацията също така отваря новиte възможности за тип и интеграция на задвижващите системи, както и универсална кабина за изцяло ново преживяване на пътниците, казват от компанията.

Концепцията за дизайн „смесено крило“ е от 40-те години и води до създаването на американския бомбардировач B-2, както и до изследователския проект X-48 между Boeing и НАСА отпреди десетилетие. Такива самолети са сложни за управление, но са по-ефективни за летене.

Авиопроизводителите преразглеждат такива проекти, докато индустрията на пътнически реактивни джетове се опитва да се ангажира с по-екологични самолети, пише Ройтерс.

„Вярваме, че е крайно време да продължим да развиваме тази технология и да изучаваме какво ни предлага тя“, заяви пред репортери Жан-Брис Дюмон, изпълнителен вицепрезидент по инженерно обслужване в Airbus. „Нуждаем се от тези нови технологии, за да отговорим на предизвикателството на околната среда. Това е следващото поколение самолети и ние проучваме вариантите".

Той добавя, че е твърде рано да се каже дали подобни форми могат да допринесат за следващото поколение самолети за полети на средно разстояние, очаквани през 30-те години.

Airbus сега проучва как ще работи салонът и как самолетът ще бъде интегриран на летищата. Един нерешен въпрос е дали такъв самолет ще има прозорци или ще използва видео екрани, за да даде на пътниците усещане за заобикалящата ги среда.

Друг проблем, който се е появил при провеждането на подобни експерименти в миналото, е как да се справим с усещанията за движение. Тъй като пътниците ще седят по-далеч от центъра на самолета, в сравнение с класическия модел, те ще се движат, когато самолетът завива.Снимка AirbusАко сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: самолет | Airbus | MAVERIC

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини