Allseas няма да възобнови работа по „Северен поток 2“

Русия ще трябва да доизгради газопровода със свой кораб

14:51 30.12.2019
Швейцарската компания Allseas няма да възобнови полагането на тръбита на "Северен поток 2", спряно заради американските санкции, съобщиха от компанията. По-рано руският министър на енергетиката Александър Новак обаяви възможността швейцарците да се върнат на работа по руския газопровод.

„Строителният флот на Allseas напусна Балтийско море и беше демобилизиран, за да се подготви за друга работа“, отговориха на запитванията от медии днес от  Allseas. 

Припомняме, че на 20 декември президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа бюджета за отбрана на страната, предвиждайки санкции срещу компании, участващи в изграждането на газопровода „Северен поток 2“ и „Турски поток“. Поради заплахата от американските санкции, швейцарската компания Allseas, полагаща тръбите по "Северен поток 2", спря работата. 

Припомняме, че преди дни Алексей Рахманов, президент на Обединената корабостроителна корпорация каза, че компанията няма кораби, които могат да завършат газопровода „Северен поток 2“, но президентът Владимир Путн обясни, че страната разполага с такъв. 

Така основен кандидат за завършването на газопровода е корабът "Академик Черски", собственост на "Газпром" от 2016 г., но плавателният съд се нуждае от допълнителна подготовка за работа в Балтийско море. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: строителство | Русия | Северен поток 2 | Allseas