Американски съд попари конституционните претенции на Huawei

Китайската компания оспорваше федералната забрана за използване на продуктите ѝ от държавни агенции

Снимка: БТА
13:18 19.02.2020
Американски съдия отхвърли делото, заведено от китайския технологичен гигант Huawei, оспорващо конституционността на закона, с който бе забранено на федералните агенции да купуват продуктите на компанията, предава CNN.

Окръжният съдия Амос Мацант се произнесе в полза на САЩ във вторник, заключвайки, че Конгресът има правомощието да ограничи федералните агенции да правят бизнес с Huawei и ZTE, друга китайска компания, попадаща под ударите на закона.

Huawei, най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света и водещ играч на смартфон пазара, скочи срещу закона NDAA (National Defense Authorization Act), настоявайки, че той нарушава конституционните права на компанията и вреди на съществуващия и бъдещия ѝ бизнес.

„Съдът намира аргументите на Huawei за необезпокояващи“, се казва в решението от 57 страници. В него се казва още, че „договарянето с федералното правителство е привилегия, а не конституционно гарантирано право – поне не доколкото е известно на този съд“.

Съдията изтъква също, че Huawei не е възпрепятствана да участва в избраната посока на работа, независимо че твърди обратното. Тя „все още може да извършва бизнес с всяка друга компания и индивид в Америка, както и в останалите 169 страни и региони, с които в момента работи по цвета“, пише Мацант.

Забраната за работа с федералните агенции на САЩ дойде след многократното твърдение на властите в страната, че Huawei представлява заплаха за националната сигурност. Междувременно на американските фирми бе забранено да доставят на китайския си партньор ключови технологии и софтуер. Могат да се продават само продукти, които не са обект на ограничения.


Huawei заяви, че е разочарована от съдебното решение. „Докато ние разбираме първостепенното значение на националната сигурност, подходът, възприет от правителството на САЩ през NDAA през 2019 г., осигурява невярно усещане за защита, като подкопава конституционните права на Huawei. Ще продължим да обмисляме допълнителни правни варианти“, се казва в изявлението.

Решението е удар по по-широката стратегия на Huawei в битката ѝ срещу натиска на Вашингтон върху нея. По-рано този месец китайският играч заведе дело срещу Verizon с иск за компенсации за предполагаемо неразрешено използване на негови патенти. През декември пък бе внесен иск срещу Федералната комисия за съобщения на САЩ, оспорващ ограниченията, които забраняват на американските доставчици да използват федерални субсидии за закупуване на оборудване на Huawei.

Huawei се брани и на друг фронт. В Канада през декември 2018 г. бе задържан финансовият директор на компанията Мън Уанджоу по обвинения, че е нарушила санкциите на САЩ срещу Иран и е участвала в рекет и конспирация за кражба на търговски тайни. Вашингтон настоява за екстрадицията ѝ в Америка, като все още се очаква решение.

Huawei има ограничено присъствие в Съединените щати, където от години се опитва да увеличи доставките на телекомуникационно оборудване, както и да сключи договори за предлагане на телефоните ѝ.

Базираната в Шънджън компания е глобален лидер в предоставянето на 5G технологии за бъдещите супер бързи мрежи от следващо поколение.

Въпреки продължителната американска кампания срещу бизнеса ѝ, Huawei успя да увеличи продажбите си до 122 милиарда долара през 2019 г., което е 18% повече от предходната година.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | съд | забрана | Huawei