Американските пазари започват седмицата от рекордни върхове

На европейските пазари преговорите между Вашингтон и Пекин не бяха приети с толкова оптимизъм

Снимка: БТА
Подкрепени от положителните нагласи на инвеститорите за търговска сделка между САЩ и Китай, американските фондови пазари приключиха търговия в петък с нови рекордни върхове. Индексът на сините чипове Dow Jones напредна със скромните 6 пункта, финиширайки на рекордните 27 681. В състава на индекса акциите на Disney се отличиха с ръст от 3.8%, след като приходите на компанията надскочиха очакванията на анализаторите във финансовите ѝ отчети за третото тримесечие на годината. Широкият S&P500 напредна с 0.26% до историческите 3093 пункта, записвайки пета поредна седмица на зелено. Технологичният NASDAQ отчете повишение от половин процент.

Нагласите на инвеститорите за поемане на рискове оказаха отражение и на облигационните пазари. Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа скочи с над 15 базисни пункта по време на петъчната търговия, което беше най-голямото повишение от президентските избори през 2016 г. насам Доходността по 10-годишните облигации достигна 1.94%, а тази по 30-годишните държавни ценни книжа отбеляза ръст до 2.422%.

На европейските пазари преговорите между Вашингтон и Пекин не бяха приети с толкова оптимизъм и основните борсови индекси финишираха сесията на червено. Паневропейският Stoxx600 изтри 0.4% от стойността си, докато DAX и FTSE отписаха съответно по 0.46% и 0.63%. Френският САС40 завърши търговия близо до стойността си на отваряне. Междувременно щатският долара продължи доминацията си на валутните пазари. Американската валута поскъпна с 0.27% спрямо еврото и с 0.30% спрямо британския паунд.

Икономически данни - Великобритания

Новата седмица ще започне с набор от икономически данни за Великобритания. В 11:30 часа в понеделник Бюрото за национална статистика на Обединеното кралство ще публикува предварителни данни за брутния вътрешен продукт на страната за третото тримесечие на годината, както и информация за индустриалното и промишлено производство за септември. Резултатите ще бъдат очаквани с голям интерес, с оглед решението на Централната банка на Англия от изминалата седмица да не промени основния си лихвен процент. Може да се очаква засилена волатилност при валутните двойки с участието на британски паунд.

Walt Disney CompanyДобрите финансови отчети на Walt Disney изстреляха акцията ѝ далеч над съпротивата на 50-дневната експоненциална средна. Ниво от $140 долара обаче се оказа новата пречка пред биковете и временно ограничи поскъпването, което доведе до покриване на близо 1/3 от формирания възходящ гап. Въпреки добрите отчети, преди акцията да образува нов бичи тренд, очакваме гапът да бъде покрит напълно, което открива добра възможност за продажба към момента.

USD/CADНа седмичната графика на валутната двойка американски долар - канадски долар може да забележим как цената образува формация „двойно дъно“ в близост до цена 1.30, което е последвано от две поредни седмици на силно поскъпване. В средносрочен план очакваме доброто представяне на щатския долар да продължи, като по-значителна съпротива от пазара може да се очаква при цена 1.35.

CopperНа 8-часова графика можем да видим, че цената на медта се движи в добре оформен възходящ трендови канал. След достигане до нов локален максимум и формиране на „пин бар“, цената търпи корекция. Очакваме понижението да бъде ограничено до нива около 50-периодната ЕМА, от където при наличието на обръщащ сигнал може да се влезе в дълга позиция.

NASDAQ-100В петък технологичният индекс успя да затвори търговската сесия с нов исторически връх, затвърждавайки надмощието на биковете. Въпреки това, пробивът на съпротивата при психологическите 8000 пункта все още не е бил тестван, което ни кара да бъдем предпазливи в покупките. В допълнение индикаторът CCI формира дивергенция, която създава предпоставки за корекция. При технически сигнал на по-нискочестотна графика,  краткосрочен вход в къса позиция ще бъде оправдан със стоп над интрадневния рекорден връх.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: облигации | акции | индекси | Уолстрийт | американски пазари | европейски финансови пазари | цени на медта

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини