Междуградските автобуси ще спрат на 13 януари заради тол системата

Представители на транспортния бранш излизат на национален протест другата седмица

Снимка: Economic.bg/Архив
12:22 07.01.2020

Представители на транспортния бранш излизат на национален протест на 13 януари заради въвеждането на тол системата. В знак на недоволство от новите правила автобусните превозвачи ще спрат да превозват пътниците, а доставките на търговските вериги ще бъдат спрени. Това обяви председателят на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев в интервю за БНР.

„Не сме против тол системата, но сме против обхвата ѝ. Не сме съгласни с правене на политика на инат, с несъобразяване с аргументите, които се поставят в един диалог. Ние сме против несправедливите обхвати и цени на тол системата и срещу опасностите от нерегламентираните превози на пътници“, каза още Арабаджиев. Той даде за пример Чехия, където от 1 декември 2019 г. вече е факт тол системата, но тя е с обхват между 4 и 5% на първокласните пътища. „А в България, според проекта на регионалното министерство, обхватът на тол системата ще е 30%“, възмути се Арабаджиев.

Превозвачите искат намаляване на обхвата на тол системата, както и намаляване на тарифите за ползване на пътищата. „Ние предложихме тежкотоварните камиони с тегло над 12 тона с четири оси да плащат между 9 и 18 стотинки на километър“, обясни председателят на Съюза на международните превозвачи. Това е наполовина на вече обявените тарифи от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за този тип превозни средства. Всички шофьори на камиони с тегло над 12 тона, с четири оси, ще плащат между 18 и 36 ст. на километър за всички автомагистрали, обявиха от МРРБ.

По думите му вече няма смисъл за диалог с МРРБ и затова започва ефективен национален протест на 13 януари. По отношение на калкулатора за изчисление на това колко ще струва на един превозвач да премине от точка А до точка Б, Арабаджиев е категоричен: „Да пуснеш един калкулатор не означава, че си готов за тол системата. Никой превозвач не знае с какви бордови устройства ще се работи, на какви цени“.

„В процеса на общественото обсъждане всички транспортни организации дадоха един куп предложения и становища и бяха приети нула. Когато ти не се съобразиш с бизнеса, не чуеш нито едно негово предложение, не го отчетеш като разумно, това за нас е арогантно отношение”, каза още Арабаджиев.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: протест | превозвачи | Йордан Арабаджиев

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини