България се върна в челната тройка в ЕС по растеж

По-добре през третото тримесечие се представят единствено Унгария и Полша

Снимка: Pixabay
След леко изоставане в предишните тримесечия, през последния отчетен период (юли-септември) България се върна в топ 3 на държавите с най-голям икономически растеж. Експресните данни на Националния статистически институт (НСИ) показаха, че реалният растеж на БВП е 3.7%. С този показател страната остава само след Унгария (4.8%) и Полша (4%).

Трябва да се има предвид, че осем държави членки все още не са предоставили данни за развитието на икономиката си и те не са включени в „класацията“. Предвид данните, предоставени от тези държави за второто тримесечие, може да се направи предположение, че Естония, Ирландия, Люксембург и Малта също ни изпреварват. Тогава България ще се смъкне надолу в таблицата по растеж.

Представянето на българската икономика е значително над средното за ЕС ниво (1.3%). Най-бавно се движат най-големите икономики в ЕС - Италия (0.3%), Германия (0.5%), Обединеното кралство (1%) и Франция (1.3%). Това са и най-големите пазари за българското производство. Добрата новина е, че Германия избегна рецесията, която беше очаквана от анализаторите.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономически растеж | българска икономика | растеж на икономиката

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини